Sağlıklı ve piyometralı ineklerde eritrosit arginaz aktivitesi ve plazma nitrik oksit düzeyi - Kandemir, Fatih Mehmet; Yüksel, Murat; Benzer, Fulya; Özdemir, Necmi (My University, 2010)
Bu çalışma sağlıklı ve piyometralı ineklerde eritrosit arginaz aktivitesi ile plazma nitrik oksit düzeylerini saptamak amacı ile yapıldı. Araştırma materyalini Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Doğum ve Jinekoloji Kliniğine getirilen 10 sağlıklı ve 10 klinik olarak piyometra teşhisi konulan, değişik ırklardan, 4?8 yaşlarında toplam 20 inek oluşturdu. İneklerin V. Jugularisten heparinli tüplere alınan kan örnekleri santrifüj edildikten sonra plazmasında nitrik oksit düzeyi, geriye kalan kısmın 3 defa serum fizyolojik ile yıkanmasından sonra elde edilen eritrositlerde de arginaz aktivitesine bakıldı. Arginaz aktivitesi Tiyosemikarbazid?Diasetil Monoksim Üre (TDMU) metodu ile spektrofotometrik olarak ölçüldü. Hemoglobin miktarını tespit etmede Drabkin metodu, nitrik oksit düzeyi ölçmede ise enzimatik Griess yöntemi kullanıldı. Sonuç olarak sağlıklı ineklerin eritrosit arginaz aktivitelerinin piyometralı ineklere göre belirgin derecede fazla olduğu (p<0,001), buna karşın sağlıklı ineklerin nitrik oksit düzeylerinin piyometralı ineklerin nitrik oksit düzeylerinden daha düşük olduğu saptanmış (p<0,01) ve bu parametrelerin piyometranın teşhisine yardımcı olabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Alyuvarlar; kan kimyası; enzim aktivitesi; fizyopatoloji; nitrik oksit; hemoglobin; sığır; inek; teşhis; piyometra; dölyatağı; biyokimyasal belirleyiciler; kan plazması; etiyoloji; arginaz