Seroprevalence of hepatitis B, C virus and HIV in Behçet’s disease living in Usak region - Akağaç, Arzu Etem; Önalan, Ebru Etem; Toklu, Güliz Doğan; Türkmen, Sembol Yıldırmak; Öz, Işıl (My University, 2013)
Amaç: Behçet Hastalığı (BH)’ında hepatit B, C ve HIV seroprevelansını kontrol grubunun ki ile karşılaştırmayı ve bu virüslerle BH ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Uluslararası BH tanı kriterleri ile tanı konulan 56 BH ve 56 sağlıklı kontrol alındı. Her iki grubun serumlarında HBsAg,anti-HBs, anti-HCV ve anti-HIV serolojik göstergeleri kemilüminesans yöntemle çalışıldı. İstatistiksel ilişki analizi Pearson Ki-kare testi ile yapıldı. Bulgular: İki grup arasında HBsAg, Anti-HBsAg, anti-HCV ve anti-HIV serolojik bulguları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.154,p=0.468, p=1.000, p=1.000, sırası ile). Sonuç: HBV, HCV ve HIV enfeksiyonunun serolojik verileri BH ve kontrol grubunda istatistiksel olarak farklılık göstermedi. HBsAg pozitifliği sağlıklı kontrol grubunda tespit edilmez iken iki Behçet hastasında mevcuttu. Bulgularımız BH ve HBV, HCV, HIV arasındaki ilişkinin rastlantısal olduğunu göstermesine rağmen, daha geniş serilerde incelenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Halk ve Çevre Sağlığı; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji