Eğitimde Gizliliği Koruyan Veri Paylaşımı ve Analizi - Saygın, Yücel; İnan, Ali; Göğüş, Aytaç (My University, 2016)
Bu projede FATIH projesi kapsamında ögrenci verisinin nasıl toplanması gerektigi, ne sekilde depolanması gerektigi, nasıl 3. sahıslarla paylasılabilecegi, ve mahremiyete zarar vermeksizin nasıl analiz edilebilecegi pek çok farklı açıdan ele alınarak teorik ve pratik olarak incelenmistir. Proje kapsamında su sonuçlara erisilmistir: - Türkiye'de ilk defa bir bilisim projesi için Mahremiyet Etki Degerlendirilmesi raporu hazırlanmıstır. - Ögrencilerin mahremiyet algısı yapılan anketlerle ölçülmüs, ögrenciler nezdinde hangi niteliklerin ne oranda mahrem kabul edildigi, mahremiyet koruması konusundaki hak ve sorumlulukların ne oranda anlasıldıgı tespit edilmeye çalısılmıstır. - Ögrenci verisinin agaç yapısında saklanması gerektigi savunulmus ve buna dayalı olarak agaç yapılı verinin anonimlestirilerek 3. sahıslarla paylasılması için yöntemler gelistirilmistir. - Diferansiyel mahremiyete dayalı istatistiksel analizler için ise belirli sorgu türleri için duyarlılık hesabını otomatik olarak hesaplayan bir teorik yöntem ortaya konulmus ve sorgu sonuçlarına buna göre gürültü ekleyerek döndüren, MySQL veritabanı ile entegre çalısan bir arayüz gelistirilmistir. - Sınflandırma, öznitelik seçimi, korelasyon haritası çıkartma, not ortalaması tahmini, bölüm seçimi tavsiyesi üretme gibi pek çok pratik uygulama gelistirilmis, bu uygulamaların anonimlestirme ve diferansiyel mahremiyet tanımlarına uygun olarak nasıl kullanılabilecegi gösterilmistir. - Son olarak pek çok akademik yayın ve düzenlenen çalıstaylar vasıtasıyla, elde edilen bulgular kamuoyu ile paylasılmıs ve yaygın bir etki elde etmeye gayret edilmistir.
15.01.2016
Keywords: Anonimlestirme; Veri Koruması; Diferansiyel Mahremiyet; Mahremiyet Etki Degerlendirmesi