Farklı Geometrik Konfigürasyonlara Sahip Silindir Oluklu Sandviç Yapıların Basma Mukavemetlerinin ve Enerji Emiliminin İncelenmesi - Bozkurt, İlyas (Fırat Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı beş farklı geometrik konfigürasyona sahip CFRP kompozit silindir sandviç yapıların basma mukavemetlerini ve enerji absorbelerini sayısal olarak incelemek ve birbirleri ile mukayese etmektir. Çalışmada farklı çekirdek yapıları için kompozit sandviçlerin ezilme performansları (Maksimum ezilme kuvveti (PCF), ortalama ezilme kuvveti (MCF), Ezilme kuvveti verimliliği (CFE), enerji emilimi (EA) ve spesifik enerji emilimi (SEA)) ve meydana gelen hasar türleri belirlenmiş. Basma analizleri LS DYNA sonlu elemanlar programında MAT-54 malzeme modeli kullanılarak Hashin hasar kriteri, Kohezif Bölge Modeli (CZM) ve Bilinear traction-separation yasasının kombinasyonuna dayalı ilerlemeli hasar analizi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada beş farklı numune arasında PCF değeri en yüksek eksenel oluklu çekirdek yapılı Trapeozidal olurken en düşük ise dairesel oluklu çekirdek yapılı Arc shaped olmuştur. Eksenel arc shaped SEA değeri en yüksek sandviç yapı olurken, dairesel sinusoidal oluklu çekirdek ise SEA değeri en düşük sandviç yapı olmuştur. Eksenel ve dairesel oluklu çekirdek arasında sinusoidal yapının CFE değeri en yüksek olarak belirlenmiştir. Sandviç yapıların deformasyon davranışlarına çekirdek yapısının etkisinin yüksek olduğu görülmüştür.

The aim of this study is to numerically investigate and compare the compressive strength and energy absorption of CFRP composite cylinder sandwich structures with five different geometric configurations. The crushing performances (Peak crushing force (PCF), Mean crushing force (MCF), Crushing force efficiency (CFE), energy absorption (EA) and specific energy absorption (SEA)) of the composite cylinder for different core configurations and the failure types were determined. Compression analyses were performed in LS DYNA finite element program using MAT-54 material model with progressive failure analysis based on the combination of Hashin failure criterion, Cohesive Zone Model (CZM) and Bilinear traction-separation law. Among the five different specimens in the study, the highest PCF value was Trapeozidal with axial corrugated core while the lowest was Arc shaped with circular core. Axial arc shaped core was the sandwich structure with the highest SEA value, while circular sinusoidal corrugated core was the sandwich structure with the lowest SEA value. Between axial core and circular core, the CFE value of the sinusoidal core specimen was determined to be the highest. It was observed that the effect of core structure on the deformation behavior of sandwich structures was high.
Investigation of Compressive Strength and Energy Absorption of Cylinder Corrugated Sandwich Structures with Different Geometric Configurations
Keywords: Solid Mechanics; Katı Mekanik; Numerical Methods in Mechanical Engineering; Makine Mühendisliğinde Sayısal Yöntemler; Numerical Modelling and Mechanical Characterisation; Sayısal Modelleme ve Mekanik Karakterizasyon; Composite and Hybrid Materials; Kompozit ve Hibrit Malzemeler