BETONUN KIRILMA PARAMETRELERİ ÜZERİNE MALZEME PARAMETRELERİNİN ETKİSİ - ALYAMAÇ, KÜRŞAT ESAT (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi BETONUN KIRILMA PARAMETRELERİ ÜZERİNE MALZEME PARAMETRELERİNİN ETKİSİ Kürşat Esat ALYAMAÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 82 Lineer Elastik Kırılma Mekaniği (LEKM) betona ilk olarak 1961 de Kaplan tarafından uygulanmıştır. 1972 de Keşler ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmalar LEKM nin betonda geçerli olmadığını ortaya koymuştur. Bunun en önemli sebebi LEKM tarafından ihmal edilen Kırılma îşlem Süreci Bölgesinin (KISB) varlığıdır. Bu sebeple birçok araştırmacı tarafından bu bölgeyi karakterize eden lineer olmayan kırılma mekaniği yaklaşımı geliştirilmiştir. Bu yaklaşımlar içerisinde Hayali Çatlak Modeli, Çatlak Bant Modeli, İki Parametreli Model (İPM), Efektif Çatlak Modeli, Boyut Etkisi Modeli ve Pik-Yük Metottan vardır. Bu modeller, LEKM nin aksine, beton yapılarda kırılmayı modellemek için en az iki kırılma parametresinin deneysel olarak belirlenmesi ihtiyaç duyarlar. ÎPM, beton bir yapıda gerilme şiddet çarpanı Ki ve çatlak ucu açılımı ÇUA değerleri onların kritik değerlerine Ksk ve CTODc eriştiğinde yapının göçtüğünü kabul eder. Deneysel çalışmalar, betonun kırılma parametreleri üzerine basınç mukavemeti, maksimum agrega çapı, su/çimento oranı ve agrega tipi olmak üzere dört malzeme parametresinin etkili olduğunu göstermektedir. Bununla beraber çimento tipi ve dozajın da en az diğerleri kadar kırılma parametreleri üzerine etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada betonun kırılma parametreleri üzerine yukarıda tanımlanan tüm malzeme parametrelerinin etkisi İPM e göre araştırılmış ve Ks]c üzerine betonun basınç mukavemetinin etkili olduğu gözlenirken, CTODc üzerinde betonun içsel yapısıyla ilgili malzeme parametrelerinin daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Beton, Kırılma Mekaniği, İki Parametreli Kırılma Modeli, Pik- Yük Metod. IX
Effect of materials parameters on fracture parameters of concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering