"EL-HİKMETÜ'L-İLHAMİYYE" ADLI ESERİ BAĞLAMINDA ABDULKADİR MARDİNİ'NİN FELSEFİ GÖRÜŞLERİ - NOZOĞLU, NURŞAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Abdulkadir Mardini, 1600'lü yıllarda yaşamış bir düşünürdür. Hayatıyla ilgili fazla bilgi bulunmayan Mardini'nin tesbit edilebilen tek eseri el-Hikmetü'l-İlhamiyye adlı kitabıdır. Bu kitap, Arapça dilinde yazılmış el yazması bir eserdir. Toplam 79 varaktan oluşmaktadır. İçeriğine bakıldığında cisimler, unsurlar, nefs, felekler gibi birçok felsefi konunun ele alındığını görülmektedir. Bu yönüyle bir felsefe kitabı olduğu söylenebilir. Mardini, eserini Aristoteles ve takipçileri olarak ifade ettiği meşşai filozoflara reddiye yazmak amacıyla kaleme aldığını ifade etmiştir. Eserin içeriğine bakıldığında da birçok konuda bu filozofların görüşlerini eleştirdiği ifade edilebilir. Ancak bu meşşai filozofları eleştirmesi onun bu filozofların eserlerini gördüğü ve incelediği anlamına gelebilir. Bu sebeple, bu filozofların fikirlerinden etkilendiği de söylenebilir. Ayrıca zaman zaman işraki felsefeye yaklaştığını ifade etmek de yanlış olmayacaktır. Zira bazı konularda meşşai felsefeyi eleştirirken işraki felsefeye yaklaştığı görülebilmektedir. Bunun yanında Mardini, özellikle eleştirdiği konularda, kendi özgün fikirlerini ortaya koymuş bir düşünürdür denilebilir.

Abdulkadir Mardini is a thinker who lived in the 1600s. The only identifiable work of Mardini, who does not have much information about his life, is his book called el-Hikmetü'l-İlhamiyye. This book is a manuscript work written in the Arabic language. It consists of 79 pages in total. When we look at the content, we see that many philosophical topics such as objects, elements, soul, and faleks are discussed. In this respect, it can be said that it is a philosophy book. Mardini stated that he wrote his work with the aim of refuting the peripatetic philosophers whom he referred to as Aristotle and his followers. Looking at the content of the work, it can be stated that he criticizes the views of these philosophers on many issues. However, his criticism of these peripatetic philosophers may mean that he has seen and studied the works of these philosophers. For this reason, it can be said that he was influenced by the ideas of these philosophers. In addition, it would not be wrong to say that he sometimes approaches the israqi philosophy. Because while criticizing peripatetic philosophy on some issues, it can be seen that he approaches the peripatetic philosophy. In addition, Mardini is a thinker who has managed to put forward his own ideas, especially on the subjects he criticizes.
Philosophical views of Abdulkadir Mardini in the context of his work named "el-hikmetü'l-İlhamiyye"
Keywords: Din; Felsefe