KAVRAM HARİTALARI YÖNTEMİNİN YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ (ELAZIĞ BALAKGAZİ LİSESİ ÖRNEĞİ) - TÜMEN, SEÇİL (Fırat Üniveristesi, 2006)
Kavram Haritaları Yönteminin Yabancı Dil Öğretiminde Öğrenci BaşarısınaEtkisi (Elazığ Balakgazi Lisesi Örneği)Seçil TÜMENFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüEğitim Anabilim Dalı2006; Sayfa: IX + 96Bu araştırmanın amacı, kavram haritaları yöntemi ile geleneksel öğretim yönteminiyabancı dil öğretiminde öğrenci başarısı üzerine etkileri açısından karşılaştırmaktır.Araştırmaya 2005-2006 öğretim yılında Elazığ Balakgazi Lisesi 9. sınıfta okuyan öğrencilerkatılmıştır.Araştırma öntest-sontest ve deney kontrol grubu desenine uygun olarak planlanmıştır.Buna göre araştırma için araştırmacının öğretmenliğini yaptığı dört adet 9. sınıföğrencilerinden yansızlık ölçütleri doğrultusunda bir deney bir kontrol olmak üzere, herbirinde 23'er öğrenci olan iki grup oluşturulmuştur.Deney grubuna kavram haritaları yöntemi,kontrol grubuna ise geleneksel yöntem uygulanmıştır.Gruplarda ?Present Continuous Tense ve Simple Present Tense? konuları işlenmiştir. Bukonularla ilgili olarak çeşitli kavram haritaları geliştirilmiştir. Veriler başarı testi iletoplanmıştır. Daha sonra da kavram haritaları yöntemi hakkında öğrencilerden görüşbelirtmeleri istenmiş ve bu amaç doğrultusunda öğrencilere bir anket uygulanmıştır.Elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir.â€¢ Kavram haritaları yönteminin uygulandığı deney grubu kontrol grubuna göredaha başarılı olmuştur.â€¢ Bilginin kalıcılığı açısından deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı birfark belirlenmemiştir.â€¢ Öğrenciler genel olarak yabancı dil öğrenme açısından kavram haritalarıyöntemini benimsemişlerdir.â€¢ Öğrenciler kendileri kavram haritası geliştirmekte zorlanmışlardır.Elde edilen bulgulara göre şu önerilerde bulunulabilir.â€¢ Özellikle yabancı dil öğretiminde kavram haritaları kullanılırken, öncelikleöğretmen yapımı kavram haritalarının kullanılması yararlı olur.â€¢ Çok sayıda kural ve genelleme öğretildiği için kavram haritaları yöntemi yabancıdil öğretiminde daha sık kullanılmalıdır.â€¢ Öğrencilerin kendi kavram haritalarını geliştirmeleri özendirilmelidir.
Effects of concept mapping on students' accomplishments in language teaching (Elaziğ Balakgazi highschool sample)
Keywords: Eğitim ve Öğretim