Malatya’da Sanayileşme Süreci - Hanilçi, Remzi (Van Yuzuncu Yıl University, 2024)
[TR] İller için sanayileşme süreci büyüme, gelişme ve refah artışı için temel unsur olarak görülmektedir. Eğitim, sağlık, ulaşım gibi birçok sektörün gelişmesini sağlayan sanayi sektörü illerin bir bütün olarak kalkınmasını sağlamaktadır. Sanayi sektöründeki küçük bir daralma veya büyüme tüm sektörleri eş zamanlı olarak etkilemektedir. Malatya, tarihi ve kültürel süreçler ekseninde değerlendirildiğinde, Türkiye’de erken sanayileşecek kentlerin listesinde yer almalıdır. Bununla birlikte Osmanlı’nın son dönemi ile Cumhuriyetin ilk yüzyılı arasında, durağan, gerileyen, ya da günümüzde olduğu gibi dinamik yüksek bir sanayileşme hızı tespiti edilmiştir. Dönemlere göre değişimi analiz etme Malatya sanayisinin serüveninin de anlaşılmasını sağlayacaktır. Malatya ve doğu illeri açısından düşünüldüğünde, sanayileşme sürecinin önemi daha da artmaktadır. Sanayinin Türkiye’nin farklı noktalarına yayılma sürecinde başarılı olan Malatya ili, son 4 yılda Türkiye sanayisinin üstünde büyüyerek oluşturmuş olduğu sanayi kümesindeki yığılmanın daha da artmasını sağlamıştır. 1 milyar dolar civarındaki ithalat ve ihracat miktarıyla doğu illerinin yıldızı durumunda olan Malatya, oluşturmuş olduğu ekonomik güç ile bölgenin lokomotifi durumundadır. Her geçen gün sanayileşme sürecine hız katan Malatya ili, komşu olduğu Adıyaman, Bingöl ve Elazığ gibi illerinde sanayileşmesine katkı sağlamaktadır. İldeki tekstil sektöründe bulunan sanayi tesislerinin bir kısmı, Malatya ve Türkiye’nin aynı zamanda Dünyanın sayılı entegre tesisleri arasında bulunan tesislerdir.

For the provinces, the industrialization process is seen as the basic element for growth, development and welfare increase. The industrial sector, which provides the development of many sectors such as education, health and transportation, ensures the development of the provinces as a whole. A small contraction or growth in the industrial sector affects all sectors simultaneously. Considering Malatya and the other eastern provinces, the importance of the industrialization process increases even more. The province of Malatya, which has been successful in the process of spreading the industry to different points of Turkey, has grown over the Turkish industry in the last 4 years and has further increased the agglomeration in the industrial cluster it has created. Malatya, which is the star of the eastern provinces with its import and export amount of around 1 billion dollars, is the locomotive of the region with the economic power it has created. The province of Malatya, which accelerates the industrialization process with each passing day, contributes to the industrialization of its neighboring provinces such as Adıyaman, Bingöl and Elazığ. Some of the industrial facilities in the textile sector in the province are among the few integrated facilities of Malatya and Turkey as well as the world.
The Industrialization Process in Malatya
Keywords: Economic Geography; Ekonomik Coğrafya