İzole Bir AA Mikroşebekede Lig Şampiyonası Algoritması İle Optimum Otomatik Üretim Kontrolü - Özdermir, Mahmut Temel; Yıldırım, Burak; Gülan, Harun; Gençoğlu, Muhsin Tunay; Cebeci, Mehmet (My University, 2017)
Modern güç sistemlerinde, ciddi bozulmaları takiben üretim-yük dengesinin koruma yeteneğini artırmak için optimum kazançlara sahip bir kontrolöre ihtiyaç vardır. Mikro şebeke sayısının artması nedeniyle bu sorun bugün daha belirgin bir hale gelmiştir. Mikro şebekeler çoğunlukla elektrik gücü üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandığı için üretim miktarları doğal olarak sürekli değişmektedir. Bu çalışmada AA mikro şebeke sistemlerinde frekans kontrolü için PID kontrolör kullanılmıştır. Kontrolörlerin kazançlarının optimal değerlerinin belirlenmesinde yeni bir sezgisel yöntem olan LŞA önerilmiştir. ITSE maliyet fonksiyonuna göre LŞA, PSO ve ABC ile kontrolör kazançları belirlenmiştir. Bu üç yönteme göre elde edilen kazanç değerleri kullanılarak sistemin zaman domainindeki simülasyonları yapılmış ve performansları karşılaştırılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik