CREATIVE BEHAVIOR AND ITS IMPACT ON CRISIS MANAGEMENT/FIELD STUDY IN PRIVATE COMPANIES IN DUHOK - HOMA, WAN JAMEEL IBRAHIM (Fırat Üniveristesi, 2020)
Yaratıcı davranış araştırmacılar tarafından büyük ilgi gördü çünkü bireyin hayatında ve iyi performansın temeli olarak önemlidir. Bu nedenle, yaratıcı davranış ile birçok psikolojik, sosyal, ekonomik, politik ve dini yönün örtüşmesi bu kavrama biraz muğlaklık kazandırmıştır. Çalışan bireylerin iyi performansı yaratıcı davranışlarıdır. Bu nedenle, yaratıcı davranışlar ve bireyin endüstriyel sektörden kaynaklanabilecek krizlerle karşı karşıya kalma olasılığını ne kadar öğrenebildiği, sürekli olarak diğer sektörlerden farklı bir özgüllükten yararlanabilmek için benimsenmiştir. faaliyet gösterdikleri ortamdaki değişim. Bu çalışma, bireyin işine ve organizasyonuna, meslektaşları ile bütünleşememesinin ana nedenlerinden biri olduğu için yaratıcı davranış ve kriz yönetimi arasındaki ilişkiyi test etmeye odaklanmaktadır ve krizler yaratıcı davranışta belirleyici bir faktördür. Bilimsel çalışmanın problemi, Duhok Valiliği'nde sanayi sektörünün gerçekliğinin deneyim ve alan çalışmasından ve krizlerin algılanmasının kapsamından ve entelektüel ve profesyonel çalışan bireyler arasındaki ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerinden ve bunun olumsuz etkilerinden kaynaklanmaktadır. Çalışanların bir yandan yaratıcı davranışı benimseme derecesi. Yaşadığı krizler yüzünden. Alan analizinin yolunu belirlemek için çalışmanın değişkenleri arasındaki ilişkiyi göstermek üzere varsayılan bir model geliştirilmiştir. Model tek yönlü ilişkiyi benimsedi. Çalışma, Duhok valiliğinde sanayi sektörü tarafından temsil edilen çalışma toplumunda sahada test edilen bir dizi hipoteze dayanmaktadır. Seçilen fabrikalar düzeyinde toplam (100) çalışan seçilmiştir. Çalışmada SPSS programına göre analiz edilen verileri toplamak için anket kullanılmıştır. Analizden sonra, çalışma bir takım sonuçlara ulaştı: 1. Çalışma örneğinin makro ve mikro düzeylerinde yaratıcı davranış ile kriz yönetimi arasında anlamlı bir ilişki vardır. 2. Çalışma örneğinin makro ve mikro düzeylerinde yaratıcı davranış ve kriz yönetimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunması. 3. Araştırmanın örnekleminde, bireylerin davranış düzeylerine ve krizlerin gücüne ve yaratıcı davranışın benimsenme derecesine göre bir fark vardır. Bir takım tekliflerin yanı sıra, çalışanların ve katılımın yolunu açarak araştırılan fabrika departmanları ve çalışma için görüş ve fikirlerini ifade etme özgürlüğü ve fırsatı ve departmanların konuyu ele alma ihtiyacı açısından en önemli çalışanların iş ve fabrika ile entelektüel ve profesyonel entegrasyonu.

The creative behavior has attracted considerable attention by researchers because it is important in the individual's life and as the basis for an excellent performance. Therefore, the overlap between creative behavior and many psychological, social, economic, political, and religious aspects gave this concept some ambiguity. The good performance of working individuals is their creative behavior. Hence, the study of creative behavior and the extent to which the individual can learn the possibility of facing the crises that may be suffered by the industrial sector has been adopted to enjoy some specificity that differs from other areas of continuous change within the environment in which they operate. This study focuses on testing the relationship between creative behavior and crisis management as continuous environmental changes are one of the main reasons why an individual is unable to integrate into his / her job and organization, with his / her colleagues, and on the considerations that crises are a determining factor in creative behavior. The problem of the scientific study derived from the experience and field study of the reality of the industrial sector in Duhok Governorate and the extent of its perception of the crises and its adverse effects on the relations between individuals working intellectually and professionally and its harmful impact on the area to which employees can adopt creative behavior on the one hand. Because of the crises, he is suffering from. To determine the path of field analysis, a default model was developed to show the relationship between the study variables. The model adopted the one-way relationship. The study was based on a set of hypotheses tested on the field in the study society represented by the industrial sector in Duhok governorate. A total of (100) employees were selected at the level of the chosen factories. The study used the questionnaire to collect the data analyzed according to the SPSS program. After the analysis, the study reached several conclusions: 1. There is a significant correlation between creative behavior and crisis management at the study sample's macro and micro levels. 2. The existence of a significant statistical significant relationship between creative behavior and crisis management at the macro and micro levels of the study sample. 3. There is a difference in the study sample manufacturer according to the level of behavior of individuals and the strength of crises and the extent of adoption of creative behavior. As well as a number of proposals, the most important in terms of the departments of factories investigated by opening the way for employees and participation and the freedom and opportunity to express their views and ideas for work, and the need for departments to take the issue of integration of employees intellectually and professionally with the job and factory.
Duhok'ta özel şirketlerde yaratıcı davranış ve kriz yönetimi / Alan çalışması üzerindeki etkisi
Keywords: İşletme