ARKEOLOJİK ALANLARDA YEREL KULLANICI BİLİNÇ VE FARKINDALIK ANALİZİ: GERMANİCİA ANTİK KENTİ - Ulaş, Ebru; Halaç, Hicran Hanım; Boz, Ömer; Özer, Cenap (Fırat University, 2022)
Kültürel mirasın korunması, değer ve öneminin sürdürülmesi, sunumu, tanınırlığı, bilinç ve farkındalığı, alan yönetiminde yer alan tüm organizasyon birimlerinin ve kişilerin sorumluluğundadır. Sorumlu birimler içerisinde yer alan, alana dair bilinç ve farkındalık düzeyi büyük önem taşıyan yerel halk incelemesi mevcut makale içerisinde Germanicia Antik Kent örneklemi ile ele alınmıştır. Keşfi, 2007 yılında gerçekleşen kaçak kazı ihbarı ile başlayan antik kent, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer almaktadır. Antik kentin keşfinde etkin rol alan yerel halkın Germanicia Antik Kenti farkındalıkları, ziyaretleri, görüşleri ve antik kent hakkındaki önerileri iki mahalle özelinde yürütülmüştür. Dulkadiroğlu ve Bağlarbaşı mahalleleri kapsamında 9 Aralık 2020 ve 9 Ocak 2021 tarihleri arasında anket yöntemi ile yapılan araştırmaya 104 mahalle sakini katılım sağlamıştır. Mahalle içerisinde yüz yüze görüşme ile Google Forms üzerinden yürütülen 20 soruluk anket çalışmasında kapalı ve açık uçlu soru tekniği birlikte kullanılmış ve interaktif bir görüşme sağlanmıştır. Veriler, SPSS Paket programına aktarılmış, değişkenler arasında ilişki incelemeleri yapılmıştır. Aynı mahalle sınırları içerisinde bulundukları antik kent ziyaret oranları %50 çıkan yerel halkın anket verilerinde bilinç ve farkındalıkta komşuluk faktörünün etkisi beklenmedik oranda etkin bulunmuştur.

Protection of cultural heritage, maintenance of its value and importance, awareness and awareness are the responsibility of all persons involved in the management of the site. The study of the local people, which is among the responsible units and whose level of awareness and awareness about the area is of great importance, is discussed with the Germanicia Ancient City sample in the current article. The awareness, visits, opinions and suggestions of the local people about the ancient city of Germanicia, who took an active role in the discovery of the ancient city, were carried out in two neighborhoods. Within the scope of Dulkadiroğlu and Bağlarbaşı neighborhoods, 104 residents of the neighborhood participated in the survey conducted between 9 December 2020 and 9 January 2021. An interactive interview was provided in the 20-question survey conducted over Google Forms with face-to-face interviews. Relationship analyzes were made between the data in the SPSS. In the survey data of the local people, whose ancient city visit rate in the same neighborhood was 50%, the effect of the neighborhood factor on consciousness and awareness was found to be unexpectedly effective.
Local User Consciousness and Awareness Analysis in Archaeological Sites: Ancient City of Germanicia