The effect of oxytocin and cloprostenol application via umbilical artery immediately aft er dystocia on time and rate of fetal membrane removal in cows - Akar, Yaşar; Kızıl, Ömer; Saat, Nevzat; Yüksel, Murat (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, güç doğumdan hemen sonra ineklere göbek kordonu arteri yoluyla verilen oksitosin ve kloprestenol’un, yavru zarlarının atılımı oranı ve süresi üzerine etkilerini araştırmaktı. İneklerin bazı biokimyasal parametreleri de tespit edilerek, metabolik profilleri ortaya kondu. Çalışmada, güç doğum yapmış 60 adet inek kullanıldı. Tüm inekler, rastgele 3 eşit gruba ayrıldı. Birinci gruba 100 IU oksitosin, ikinci gruba 0,15 mg kloprestenol ve üçüncü gruba (kontrol) ise 10 mL % 0,9 NaCl göbek kordonu arteri yoluyla verildi. Her bir gruptaki rastgele 10’ar inekten, vena jugularisten kan alındı. Gruplar arasında, AST, ALP, CK, total protein, total billirubin, albumin, glükoz, Ca, Na ve K değerleri yönüyle önemli bir farklılık (P > 0,05) yoktu. Oksitosin grubundaki LDH seviyesi, kloprestenol ve kontrol grubuna göre önemli oranda daha düşük (P < 0,05) tespit edildi. Diğer 2 gruba göre, oksitosin grubunda GGT miktarı önemli oranda yüksek (P < 0,05) bulundu. Gruplar arası, yavru zarlarının atılım süresi ve oranı yönünden farklılık yoktu. Sonuç olarak, bu maddeler ile birlikte diğer uterotonik ve enzim kombinasyonlarının kullanımının, ineklerin retensiyo sekundinarum profilaksisindeki etkileri araştırılmalıdır. Bu uygulamaların, gelecekte sürü seviyesinde normal ve güç doğumlu ineklerde yavru zarlarının atılım süresi ve oranı ile fertilite üzerine etkileri de çalışılabilirdi.
Keywords: Kan proteini; metabolizma; kan kimyası; laktat dehidrogenaz; kan şekeri; doğum; atardamarlar; kalsiyum; aspartat aminotransferaz; alkalin fosfotaz; sığır; inek; sodyum; potasyum; bilirubin; oksitosin; kreatin kinaz; zor doğum; umblikus; skleroproteinler; fetal membranlar; kloprostenol