DEĞERLER EĞİTİMİ KAPSAMINDA TRT ÇOCUK KANALINDA YAYINLANAN ÇİZGİ FİLMLERİN İNCELENMESİ - KARABULUT, NİHAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte dünyada kitle iletişim araçlarının önemi artmaya başlamıştır. Kitle iletişim araçları arasında en kolay erişilebilir olanları radyo ve televizyon olarak değerlendirilmektedir. Televizyon yayınlarının günümüzde oldukça kolay erişilebilir olduğu görülmektedir ve bu da toplumsal hayatın şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır. 2019 yılı ile beraber ortaya çıkan küresel Covid 19 Pandemisi döneminde yüz yüze kurulan sosyal ilişkilerin yerini, kitle iletişim araçları yoluyla kurulan ilişkiler almıştır. Bu dönemde bireylerin televizyon karşısında geçirdikleri sürenin arttığı bilinmektedir. Bu süreçte çocuklar günün büyük bir çoğunluğunu televizyon karşısında geçirmeye başlamıştır. Çocukların televizyon ile çokça vakit geçirmesi; öğrenme kaynaklarının da televizyon olmasını beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda öğrenmenin en hızlı olduğu erken çocukluk döneminde çocukların televizyonda izledikleri yayınların içeriği de önem kazanmıştır. Yapılan araştırmalara göre çocuklar televizyonda en fazla çizgi film izlemektedir. Buna bağlı olarak televizyon karşısında vakit geçiren çocukların çizgi filmlerden neler öğrendikleri önemli hale gelmiştir. Günümüzde toplumdaki değer yargıların zayıflaması değerler eğitimi kavramının önemini arttırmıştır. Kişiliğin temellerinin atıldığı erken çocukluk dönemi değerlerin kazandırılması için en etkili dönemdir. Çocuk, televizyonda izlediği bir karakterle bağ kurarak, onu kendine rol model alır ve onun gibi davranmaya başlar. Bu durumda televizyon izleyen çocukların izlediği programlardan değerleri öğrenmesinin daha uygun olacağı düşünülmüştür. Bu araştırmada böyle bir düşünceyle hareket edilerek TRT Çocuk kanalında yayınlanan çizgi filmler değerler eğitimi açısından incelenmiştir. İçerik analizinin kullanıldığı bu araştırmada 20 çizgi filme ait altışar bölüm izlenmiştir. 120 bölüm en az beş kez izlenmiş ve çizgi filmlerle ilgili notlar alınmıştır. Bu bölümler değerler eğitimi kapsamında analiz edilmiş ve veriler nicel olarak aktarılmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesi aşamasında araştırma amaçları doğrultusunda frekans ve yüzde istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. İstatistiksel çözümlemeler SPSS 22,0 paket programı kullanılarak oluşturulmuştur. Araştırma, toplam dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çizgi film ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde değerler eğitimi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde metodolojik süreç anlatılmış ve dördüncü bölümde de bulgular analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, TRT Çocuk kanalında yayınlanan çizgi filmlerin içeriğinde değerler eğitimine yer verildiğini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın ileride yapılacak başka araştırmalara kaynaklık edeceği düşünülmektedir.

With the advancements in technology, media tools have gained greater importance in the world. Radio and television are evaluated as the easiest ones to access among the mass media. Nowadays, we see that television broadcasts are easily accessible and this plays an important role in shaping the social life. With the year of 2019, Covid 19 pandemic emerged and relationships though mass media have replaced face to face relations in this period. It is known that the individuals have become more inclined to pass their time watching television that in this period. In this process, children began to spend most of the day in front of the television. As children have passed most of their time watching television, television has become one of their primary sources of learning. In this regard, the content watched on TV has been of greater importance especially in early childhood where the fastest learning is experienced. According to the studies conducted, children mostly tend to watch cartoon series on TV. What children learn from watching these series as they spend their time in front of a TV has become significant. As value judgment of today's communities has been degraded, the importance of values education has increased. Early childhood in which the personality is rooted is regarded as the most effective period to enable children to acquire values. Children correlate themselves with a specific character in an animated cartoon series they watch on TV and start to see it as a role model and act like that character. Therefore, it is believed that the programs children watch on TV can be applicable for teaching values. In the present study, the cartoon series broadcasted on the TRT Çocuk channel was examined in terms of values education. Using content analysis, six episodes of 20 cartoon series were watched throughout the study. One hundred twenty episodes were watched at least five times and some notes related to the series were taken. These episodes were analyzed in the context of values education and the data obtained were presented quantitatively. In the research, frequency and percentage statistics techniques were used in line with the research purposes during the analysis of the data. Statistical analyzes were created using the SPSS 22.0 package program. The present study consists of four chapters in total. In the first chapter, some details related to the cartoon series were presented. In the second chapter, values education was addressed in general. In the third chapter, the methodological process was discussed and finally, the findings were analyzed in the fourth chapter. According to the results obtained, it was found that the cartoon series aired on the TRT Çocuk channel include values education in their contents. It is believed that the present research will form a basis for further studies.
Investigation the cartoons broadcasts on TRT Çocuk channel within the scope of values education
Keywords: Radyo-Televizyon; İletişim Bilimleri