Sonlu elemanlar yöntemi ile asenkron motor analizi ve motorun farklı kayma değerlerine göre momentinin matlab programlama dili ile hesaplanması - Korkmaz, Sevcan Aytaç; Kürüm, Hasan (My University, 2013)
Bu makalede, sonlu elemanlar yöntemi (SEY) kullanılarak asenkron motorun matlabprogramından yararlanarak çözüm bölgesinde magnetik vektör potansiyel ve magnetik akıyoğunluğu değişimleri incelenip manyetik büyüklükler hesaplanmıştır. Ek olarak, enerji ve momentdeğerleri hesaplanarak deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bunun için Matlab programlamadili kullanılarak bir program geliştirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda değişik kayma değerlerinegöre elde edilen moment büyüklüklerinin deneysel çalışmalara çok yakın sonuçlar verdiği, matlabprogramı sayesinde görülmüştür. Yapılan literatür taramasında nesnel tabanlı bir programlamadili ile yapılan analizlerin, daha uzun komut satırlarıyla yapıldığı görülüp, matlab ile yapılananalizlerde daha kısa komut satırları kullanılmıştır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Fizik; Uygulamalı; Mühendislik; Makine