Üç porttan laparoskopik kolesistektomi deneyimi - Kanat, Burhan Hakan; Girgin, Mustafa (My University, 2012)
Amaç: Bu çalışmada, semptomatik safra kesesi taşı nedeniyle üç porttan laparoskopik kolesistektomi (LK) yapılan olgular geriye dönük olarak incelendi ve üç port LKnın güvenliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Semptomatik safra kesesi taşı nedeniyle LK yapılan toplam 32 hasta geriye dönük olarak incelendi. Hastalarda dördüncü port gereksinimi, ameliyat süresi, ve komplikasyon oranları incelendi.Bulgular: Olguların 24ü (%75) kadın, 8i (%25) erkekti. 32 hastanın 29una (%90.6) üç porttan güvenli bir şekilde LK uygulandı. Üç (%9.4) olguda dördüncü trokar gereksinimi oldu. Hiçbir olguda safra fistülü, safra sızıntısı veya safra yolu yaralanması gibi majör komplikasyonlar ya da mortalite izlenmedi.Sonuç: Semptomatik kolelithiyazisli hastalarda uygulanan 3 port LKnin güvenli olduğu ve morbiditeyi artırmadığı görüldü.
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Cerrahi