Ülkemizdeki Okul Öncesi Eğitimin Bazı Veriler Açısından OECD ve AB Üyesi Ülkeleri İle Karşılaştırılması - Kazu, İbrahim Yaşar; Yılmaz, Mesut (Fırat University, 2018)
Bu çalışmada okul öncesi eğitim kurumu özelinde diğer ülkelerle öğrenci sayıları, öğretmen sayıları ve eğitim süreleri üzerinden bir karşılaştırmaya gidilmiştir. Bu çalışmanın amacı okul öncesi eğitimde karşılaştırılan alanlarda Türk eğitim sisteminin mevcut durumunu tespit etmek ve gelişimi adına ileriye dönük ne yapılması gerektiği sorularına cevap aramaktır. Karşılaştırma yapılırken OECD ve AB üyesi ülkeler seçilmiştir. Ayrıca Türkiye’nin okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğrenci sayıları ve öğretmen sayıları incelenmiştir. Verilerin toplanmasında 'doküman incelemesi’ yönteminden yararlanılmıştır. Verilerin analizi yapılırken mevcut durumlar tablolar halinde gösterilerek karşılaştırmalar yapılmıştır. Bu karşılaştırmalardan hareketle yorumlar yapılarak önerilerde bulunulmuştur. Çalışmada günlük çalışma saatlerinin azaltılması; eğitim-öğretim yapılan gün sayısının, okullaşma oranının ve öğretmen sayısının arttırılması gerektiği sonuçlarına varılmıştır.