LENFOSİT GRUP VE ALTGRUP DÜZEYLERİNİN YAŞ BAĞIMLI DEĞİŞİMLERİ - KURT, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2003)
l.ÖZET Sağlıklı çocuklardaki periferik kan B lenfosit (CD19*), Natûrel Killer (CD16+, CD56+) hücre ile T lenfosit (CD2+, CD3*) sayısı ve T lenfosit alt gruplarının (CD4+, CDS*) rölatif (%) ve absolü (x 109/L ) değerlerinin belirlenmesi ve yaşa göre değişiminin ortaya konulması amaçlandı. Böylece hücresel immünite ile ilgili hastalıkların tanı, izlem ve tedavisinin daha objektif değerlere göre yapılması, toplumumuza ait referans değerlerinin oluşturulması planlandı. Çalışma Ağustos 2002-Ocak 2003 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Doğum Servisinde doğan 44 sağlıklı bebeğe ait kordon kam ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine muayene veya kontrol amacıyla başvuran, yaşlan 0-18 yıl arasında değişen, 395 sağlıklı çocuktan alman kan örneklerinin incelenmesi ile yapıldı. Gruplar kordon kam (n=44), 0-1 yaş (0-12 ay, n=81), 1-2 yaş (13-24 ay, n=50), 2-6 yaş (25-72 ay, n=80), 6-10 yaş (73-120 ay, n=80) ve 10-18 yaş (121-216 ay, n=60) grubu olmak üzere, altı grup olarak oluşturuldu. Lenfosit grup ve alt gruplarının ölçümü Fırat Üniversitesi immünoloji Anabilim Dalı araştırma laboratuvarında, lenfositlerin iki renk (double-colour direct immünfluorescein) immünofenotiplendirilmesi yöntemi fluoresan izotiyosiyanat (fluorescein isothiocyanate, FE) veya pikoeritrin (phycoerythrin) ile direkt bağlı monoklonal antikorlarının işaretli kombinasyonlarının kullanıldığı tam kan lizis metodu uygulanarak yapıldı. Çalışmada tüm yaş gruplarında periferik kan beyaz küre absolü değerlerinin yaşla birlikte azaldığı, total lenfosit sayısı, B lenfosit rölatif oran ve absolü sayısı, T lenfosit ve alt grupları, absolü değerlerinin doğumdan bir yaşma kadar arttığı sonra yaşla birlikte azaldığı, T lenfosit, rölatif oranlarında doğumdan itibaren yaşla birlikte artma olduğu gözlendi. Yardımcı T lenfosit hücre (T hepler) rölatif oranının doğumdan sonra altı yaşına kadar azaldığı, sonraki yıllarda arttığı görüldü. Sitotoksik T lenfositleri rölatif oram doğumdan bir yaşma azalırken, sonraki yıllarda artma olduğu gözlenmiştir. Natural killer hücre absolü değerlerinin yaşla birlikte azaldığı belirlendi. Natural killer hücrelerinin rölatif oranlarının bir yaşma kadar azaldığı görüldü. İki yaşına kadar sabit seyredip daha sonra literatürdeki gibi artma oldu. Çocuklardaki lenfosit grup ve alt gruplarındaki bu farklılıkların temel nedeni,immün sistemi oluşturan hücrelerin ve lenfosit maturasyonunun yaşla birlikte devam etmesidir. Bu maturasyon üzerine genetik özellikler, sosyoekonomik düzey, enfeksiyon sıklığı ve beslenme gibi faktörler etkili olabilir. Bu sürece etki eden faktörler çeşitli çalışmalarla ortaya konulmuştur. Literatürde sağlıklı çocukların periferik kan beyaz küre, lenfosit grup ve alt grupları ile ilgili yeterli sayıda çalışmaya rastlanmamıştır. Geniş bir grupta yaptığımız bu çalışma ile, yaşlara göre kendi toplumsal değerlerimiz belirlenerek hücresel immünitenin doğru bir şekilde değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Anahtar Kelimeler: Lenfosit grup ve alt grupları, akım sitometrisi

İn this study document, it has been aimed to determine the peripheral blood B lymphocyte (CD194), Natural Killer (CD16+, CD56+) cell and T lymphocyte (CD2+, CD3*) count and T lymphocyte subgroups (CD4+, CD8*) relative (%) and absolute (xl09/L) values in healthy children as well as determining the variation by age in healthy children. It has also thereby aimed that diagnosis, follow-up and therapy of cellular immunity related diseases to be dealt in accordance with more objective values and to gather reference values relating to our people. This study has been carried out between August 2002 and January 2003, by examining the samples taken from 44 newborns' umbilical cord blood born at the University of Fırat Faculty of Medicine Department of Gynecology and Neonatal Unit and also on blood samples taken from 395 healthy subjects at varying ages between 0-18 applying for an physical examination or a check-up at Department of Pediatric Health and Diseases' Polyclinic. Groups have been determined according to umbilical cord blood (n=44), 0-1 year (0-12 months, n=81), 1-2 year (13-24 months, n=50), 2-6 years (25-72 months, n=80), 6-10 years (73-120 months, n=80) and 10-18 years (121-216 months, n=80) in total of six groups. The measuring of lymphocyte group and its subgroups has been done at the research laboratories of University of Fırat Department of Immunology by using complete blood lysis-method where immune phenotyping (double colour direct immunoflurescence) method, isothiocyanate fluorescence and directly connected marked combinations of monoclonal antibodies were employed. During the study it has been observed that the absolute values of peripheral blood white cells have decreased with age and that total lymphocyte count, B lymphocyte relative ratio and absolute count, T lymphocyte and its subgroups' absolute values increased until the first year at birth and commenced to decrease with age, and also an increase with age in T lymphocyte relative values starting at birth. It has been marked that the Th (T helper) relative ratio decreases from birth until the age of 6 and starts to increase during the preceding years. It has been noted that, as Tc (Cytotoxic T lymphocytes) relative values decreased from birth until first year and an increase during the following years has been noted. It has been determined that absolute values of Natural Killer (NK) drops with age. Relative ratio of naturalkiller cells decrease until the first year. It demonstrates a steady course until the second year then an increase, as of literature, has been noted. Principal reason for these variations among children lymphocyte groups and subgroups is that maturation of cells and lymphocyte which constitute the immune system, continues as one ages. Various factors like genetic characteristics, socio-economical status, frequency of infections and nutritional habits may affect this maturation. Factors influencing this period have been demonstrated with various studies. No sufficient amount of studies were noticed within the literature concerning peripheral blood white cells in healthy children, lymphocyte groups and subgroups. With this study carried out on a large group of participants, our own population's values will be determined hence the immunity will be possible to assess correctly. Key Words: Lymphocyte subsets, flow cytometry
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases