Üzüm Çekirdeği Ekstraktının Saccharomyces cerevisiae’de Oluşturulan Hidrojen Peroksit Hasarına Karşı Koruyucu Etkisi - Aslan, Abdullah; Gök, Özlem; Beyaz, Seda (My University, 2019)
Bu çalışmada üzüm çekirdeği ekstraktının Saccharomyces cerevisiae’de hidrojen peroksit hasarına karşı koruyucu etkisinin olup olmadığı moleküler biyolojik yönden araştırılmıştır. Bu araştırmada 4 grup oluşturulmuştur. Gruplar: (i) Kontrol grubu; (ii) Üzüm çekirdeği ekstraktı (ÜÇE) grubu; (iii) H2O2 grubu; (iv) ÜÇE + H2O2 grubu. S. cerevisiae kültürleri 1 saat, 3 saat, 5 saat ve 24 saat boyunca 30 °C'de geliştirildi. Hücre gelişimi ve lipit peroksidasyonu MDA (malondialdehit) analizleri spektrofotometre ile belirlendi. Total protein değişiklikleri SDS-PAGE elektroforezi ile tespit edildi ve Bradford metodu ile hesaplandı. Elde edilen sonuçlara göre; H2O2 grubu ile kıyaslandığında, ÜÇE+H2O2 grubunda (1, 3, 5 ve 24 saat) hücre gelişimi ve total protein sentezi artarken, MDA düzeyi azalış göstermiştir. Sonuç olarak üzüm çekirdeğinin S. cerevisiae kültüründe oksidatif hasarı azaltmasının yanı sıra, hücre büyümesini ve total protein sentezini teşvik edici bir role sahiptir.
Keywords: H2O2; Üzüm Çekirdeği; Saccharomyces cerevisiae; protein; SDS-PAGE; oksidatif hasar