KÜRSÜBAŞI UYGULAMALARINDA YER ALAN MÜZİKLERİN TÜR VE BİÇİM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ - KOÇER, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2014)
Anadolu coğrafyasının genel anlamda içinde barındırdığı kültürel unsurların tamamı incelemeye değer zenginliktedir. Her bir özelliği, önemle üstünde durulması gereken bu kültür beşiği coğrafyası içinde, kendine has özellikleri ile büyük ve köklü bir yapıyı bünyesinde bulunduran Harput yöresi, içinde barındırdığı kültürel unsurları açısından son derece değerlidir. Harput'un vazgeçilmez uygulamalarından birisi olarak karşımıza çıkan ve Kürsübaşı/Kayabaşı/Havuzbaşı adıyla anılan toplantılarda icra edilen eserler, sahip olunan kültürel yapının anlaşılması ve değerlendirilmesi açısından önemlidir. Çalışmamızda, genel özelikleri ile Harput ve müzik kültürü hakkında bilgiler verildikten sonra, Harput'a ait bu uygulamalarda icra edilen, yörede Muhalif ve Kürdi adıyla bilinen makamlardan toplam yirmi eser, tür ve biçim yönünden incelemeye tabi tutulmuştur. Anahtar Kelimeler: Müzik, Harput, Kürsübaşı, Tür, Biçim,

All of the cultural elements that the Anatolian geography features in general are rich enough to examine. In this culturally rich geography, each feature of which is to be dwelled on in a vital way, Harput region, having a big and long-established structure with its specific qualities, is quite valuable with regard to its cultural elements. The works that appear as one of the indispensable practices of Harput and are performed in the gatherings names as Kürsübaşı/Kayabaşı/Havuzbaşı, are important to understand and evaluate the possessed cultural structure. In this study, after having given information about Harput and music culture in general terms, twenty works from the makams, which are known with the name of Muhalif and Kurdi in the region and performed in these practices belonging to Harput, are studied in terms of Kind and Form. Key Words: Music, Harput, Kürsübaşı, Kind, Form.
The study of music involved in Kürsübaşı practices in terms of kind and form
Keywords: Müzik