SOSYAL AĞ SİTELERİ: ERGENLER, RİSKLER VE TEHDİTLERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ - Elmalı, Filiz (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerinin sosyal medya kullanımları esnasında aldıkları çevrimiçi riskleri ve bu riskler sonucundaoluşabilecek tehdit ve tehlikelerin sonuçlarını ortadan kaldırmak ya da minimize etmek için kullandıkları stratejileri cinsiyetbağlamında incelemektir. Çalışmaya Elazığ ilinde öğrenim gören 816 lise öğrencisi (429 kız ve 387 erkek öğrenci) dâhil edilmişve çevrimiçi riskler ölçeği ve tehditlerden kurtulma stratejileri anketi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, WhatsAppve Instagram’ın öğrenciler arasında en popüler sosyal medya hesabı olduğu bulunmuştur. Ayrıca, öğrencilerin risk almadüzeylerinin düşük olduğunu; erkek öğrencilerin kız öğrencilere nazaran daha fazla risk aldığını; kız öğrencilerin erkeköğrencilere oranla daha fazla tedbir stratejisi kullandığı tespit edilmiştir. Bir başka önemli bulgu ise herhangi bir tehditkarşısında çocukların aile ve öğretmenden yardım istenme oranının düşük olmasıdır. Ayrıca, baş etme stratejilerinden ikincilkişilerden istenen tedbir davranışlarının (Arkadaş listendeki kişi/kişilere beni arkadaş listesinden çıkarmasını söylerim gibi)lise öğrencileri tarafından daha az kullanıldığı tespit edilmiştir. Bulgular ile birlikte gelecek çalışmalara yönelik önerilertartışılmıştır.
Keywords: İletişim; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji