Elazığ İlindeki Farklı Sosyoekonomik Düzeydekiİlkokullardaki İlkokul Çağı Çocuklarının AntropometrikÖlçümlerinin Obeziteyle İlişkisinin İncelenmesi - Uncu, Fatos; Güneş, Dilek; Tanyeri, Betül; Evcimen, Hasan (My University, 2021)
Amaç: Obezitenin etiyolojisinde birçok etken rol almaktadır. Bunlardan birisi de sosyoekonomikdüzeydir. Bu çalışmanın amacı farklı sosyoekonomik düzeyde yer alan ilkokul çocuklarınınantropometrik ölçümlerinin obeziteyle olan ilişkisini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte yapılan bu araştırma Elazığ il merkezinde bulunan farklısosyoekonomik düzeyde bulunan üç farklı ilkokulda gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini üçilkokulda bulunan 7-10 yaş arası 1523 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi, evreninibilinen örneklem hesabı yöntemiyle hesaplanarak 321 olarak saptanmıştır. Verilerin toplanmasındaliteratürden yararlanarak, oluşturulan anket formu kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %46.4'ü kızlardan oluşmaktadır. Öğrencilerin yaşortalamaları ise 8.50±1.17’dir. Çalışma bulgularına göre öğrencilerin %28.4’ü obez olarakbulunmuştur. Obez gruptaki öğrencilerin %12.8’’inin (n=41) gelir düzeyi 5001 TL ve üzerinde iken,%12.1’inin (n=39) gelir düzeyi 2500 TL ve altındadır. Gelir düzeyi ile obezite görülme durumuarasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıya çok yakın çıkmıştır (P=0.051).Sonuç: Hafif kilolu olma ve obezite prevelansı orta ve yüksek sosyoekonomik düzey okullardafazla olduğu saptanmıştır. Okul çağı çocuklarında obezitenin önlenmesine yönelik koruyucu sağlıkhizmetleri programları geliştirilmelidir.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Beslenme ve Diyetetik; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri