TAGUCHİ DENEY TASARIM YÖNTEMİ KULLANILARAK TEĞETSEL VE ORTAGONAL TORNALAMA-FREZELEME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KÜÇÜK, ZAHİDE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Tornalama-frezeleme, son zamanlarda imalat sektöründe hızlı bir gelişme ve araştırma gereği duyulan bir imalat yöntemidir. Tornalama ve frezeleme yöntemlerinin bir kombinasyonu olmasından dolayı işleme parametreleri de fazladır. Yapılan bu çalışmada tornalama-frezeleme yöntemlerinden ortagonal ve teğetsel çeşitleri deneysel olarak karşılaştırılmıştır. Taguchi deney tasarım yönteminde L36 ortagonal dizini kullanılarak deneyler yapılmıştır. Deney parametreleri işleme yöntemi, kesici takım devri, iş parçası devri, talaş derinliği ve eksenel ilerleme hızı seçilmiştir. Çalışmada seçilen bu parametrelerin ortalama yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkileri deneysel ve istatistiki olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda işleme parametrelerinden işleme yöntemi parametresinin ortalama yüzey pürüzlülüğü üzerinde çok etkili olduğu, teğetsel işleme yönteminin ortalama yüzey pürüzlülüğünü önemli bir oranda düşürdüğü belirlenmiştir. İş parçası devrinin de büyük bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Diğer parametrelerin ise ortalama yüzey pürüzlülüğü üzerinde daha az etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Tornalama-frezeleme, Yüzey Pürüzlülüğü, Taguchi Yöntemi

Turning-milling is a method of manufacturing that has recently been in need of rapid development and research in the manufacturing sector. Because of the combination of turning and milling methods, the processing parameters are too high. In this study, orthogonal and tangential types of turning-milling methods were experimentally compared. Experiments were carried out using the L36 orthogonal array in the Taguchi experiment design method. The experiment parameters, the machining method, the cutting tool speed, the workpiece speed, the depth of cut and the axial feed rate were selected. The effects of these parameters on the average surface roughness were determined experimentally and statistically. As a result of this study, it was determined that the processing method parameter of the processing parameters was very effective on the average surface roughness, and the tangential processing method significantly reduced the average surface roughness. It was determined that the workpiece transfer had a great influence. However the other parameters were found to have much more effect on average surface roughness. Key Words: Turning-Milling, Surface Roughness, Taguchi Method
Comparison of tangential and orthogonal turning-milling methods using Taguchi experimental design method
Keywords: Makine Mühendisliği