AA 5251 alaşımının sürtünme karıştırma kaynağı ile birleştirilebilirliğine uç geometrisinin etkisi - Hasçalık, Ahmet; Çaydaş, Ulaş; Ünal, Engin; Karaca, Faruk (My University, 2007)
Bu çalısmada, ticari temin edilmis AA 5251 alüminyum alasımı, farklı geometrilere sahip karıstırıcı uçlar kullanılarak sürtünme karıstırma kaynağı yöntemiyle birlestirilmistir. Deneylerde uç devri 1000 d/dak ve ilerleme miktarı 200mm/dak olarak sabit tutulmustur. Kaynak islemleri neticesinde numunelerin kaynak bölgeleri mikroyapıları optik mikroskopla incelenmis, çekme deneyleri ve mikrosertlik incelemeleri yapılmıstır. Sonuç olarak, en mukavemetli birlesmenin kare piramit kesitli uçta, en mukavemetsiz birlesmenin ise koni kesitli uçta gerçeklestiği ve bütün geometrilerde numunelerin çekme dayanımı esas malzemenin altında olduğu saptanmıstır.
Keywords: Mühendislik; Makine