İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI VE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ TEKNOLOJİK YAKALAMADA TÜRKİYE İÇİN FIRSAT PENCERELERİ OLABİLİR Mİ? - Doğan, Adem (Fırat University, 2021)
Yeni teknolojilerin tamamına yakını gelişmiş ülkelerde doğmaktadır. Bu yenilikler zamanla gelişmekte olan ülkelere yayılmaktadır. Özellikle üretim teknolojisinin değiştiği zamanlarda geri kalmış ülkeler yeni teknolojiye daha hızlı uyum sağlayabilmektedir. Bu durum bu ülkeler için gelişmiş ülkeleri yakalama fırsatı doğurmaktadır. Havacılık alanında insansız hava aracı, otomotiv alanında da elektrikli otomobil üretimi teknolojik bir kaymayı temsil etmektedir. Her iki sektörde teknolojik yakalama için birer potansiyel fırsatı teşkil etmektedir. Türkiye insansız hava aracı üretimi fırsatını kaçırmamış yaklaşık on yıllık bir zaman diliminde yerli insansız hava aracı ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir. Yerli elektrikli otomobil üretim sürecinin de başlamış olması Türkiye’nin bu fırsatı da avantaja dönüştüreceğini göstermektedir. Türkiye fırsatları avantaja çevirecek teknolojik yeteneklere sahiptir.