ÇEVRESEL MALİYETLER VE BU DÖNGÜDE ELAZIĞ ALTINOVA ÇİMENTO FABRİKASININ İNCELENMESİ - Demir, Özcan; Atlı, Yavuz (Fırat University, 2017)
İşletme faaliyetleri; üretimin planlanması safhası olan fizibilite aşamasından başlayıp ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar süren geniş bir süreci kapsamaktadır. İşletmeler faaliyetlerinin sürdürülmesi sırasında, ekonomik sistem özellikleri ve sektörel çevre unsurları ile karşılıklı etkileşim içindedirler. Çevre unsurları, çeşitli kaynaklarda, çıkar grupları olarak da nitelenmektedir. İşletmelerin izleyecekleri politikalar, içinde bulundukları çevrenin koşullarına uygun olmalıdır. İşletmelerin çevresini oluşturan gruplarla ilişkisi, onların beklentilerini karşı-lama ve faaliyetleri yoluyla onları etkileme biçiminde ortaya çıkar. Her işletme çevresindeki kişi veya kurumlara karşı sorumludur. Bu sorumluluğun gereği olarak bu kişilerin gereksinmelerini karşılamak zorundadır: Talep edilen mal ve hizmetleri üretmek, bunları talep edilen yerde (yer faydası yaratmak) ve talep edilen zamanda (zaman faydası yaratmak) sunmak, yasalara uymak, ekonomiye dinamizm katmak, istihdam yaratmak gibi. İlişkinin bu yönü, işletmenin çevreden etkilenmesini ifade eder. Buna karşılık, çevre unsurları da işletmelerin faaliyetlerinden ve uygula-malarından etkilenir.Çalışmamızda çevresel maliyetler incelenmiş ve konunun somut bir hale getirilmesi için Elazığ ilinde bulunan Altınova Çimento Fabrikası’nın çevresel etkilerinden bahsedilmiştir.

Business operations; the feasibility phase planning phase of production, starting with reaching the consumer of the product covers a broad process that lasts. Businesses during economic activities of maintaining system properties and interaction with sectoral environmental elements. The elements of the environment, various sources, interest groups as looters. Businesses to follow policies, must comply with conditions of the area in which they reside. In a relationship with groups that make up the business environment, through their expectations and activities affecting them in the format. Every business is liable to the person or institutions around. As part of this responsibility has to meet the needs of those people: we produce goods and services requested, where requested them (creating help) and to provide the requested time (time to create help), comply with the law, the dynamism to the economy, create jobs. Affected by this aspect of the relationship, refers to the business environment. In contrast, environmental elements are affected by the activities of enterprises and application In this study, environmental costs and for a tangible topic, located in the province of Elazig in order to make the environmental effects of Altinova cement factory.
Environmental Costs And Investigation Of Elazığ Altınova Cement Factory In This Period