İDEALİZE EDİLMİŞ YAPI SİSTEMLERİNİN KALINTI DEPLASMANLARI ÜZERİNDE HIZ DARBESİNİN ETKİLERİ - DEĞİRMENCİ, RUKİYE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu tez çalışmasında deprem sonrası yapı üzerinde oluşan kalıntı deplasman değeri ile seçilen deprem parametreleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu parametrelerden yapısal sistemlerin kalıntı deplasman değerlerini etkileyen parametreler olduğu bilinen faya yakın sahalardaki hız darbelerinin, kalıntı deplasman değerleri üzerindeki etkisi detaylı olarak ortaya koyulmuştur. Bu etkileri incelemek için yanal dayanım oranı, yapının elastik titreşim periyodu, hız darbesi genliği ve hız darbesinin periyodu kullanılmıştır. Bu çalışmada tek serbestlik dereceli sistemlere doğrusal olmayan zaman tanım alanında analizler yapılmıştır. Bu analizler yapılırken 3 adet yanal dayanım oranı, 11 adet titreşim periyodu, 7 adet hız darbesi genliği ve 12 adet hız darbesi periyodu seçilmiştir. Bu analizleri yapabilmek için yakın saha depremlerde gözlenen hız darbelerini yansıtan basit darbe fonksiyonları tanımlanarak gerçek deprem kayıtları yerine kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda faya yakın sahalarda meydana gelen hız darbesinin periyodunun ve hız darbesi genliğinin kalıntı deplasman üzerindeki etkisi seçilen diğer parametrelerin etkileri ile birlikte ortaya konulmuştur. Analizler sonucunda hız darbesinin periyodunun kalıntı deplasman oranı üzerinde etkili olduğu, buna karşın hız darbesi genliğinin kalıntı deplasman oranını fazla etkilemediği görülmüştür. Anahtar kelimeler: Yakın saha deprem, Hız darbesi genliği, Hız darbesi periyodu, Kalıntı deplasman oranı, Tek serbestlik dereceli sistem

In this thesis, the relationship between the residual displacement value on the structure after the earthquake and the selected earthquake parameters have been investigated. The effects of velocity pulses on the residual displacement values in field near to the fault, which are known to be the parameters affecting the residual displacement values of structural systems, have been revealed in detail. To examine these effects, lateral strength ratio, elastic vibration period of the structure, amplitude of the velocity pulse and period of the velocity impact were used. In this study, nonlinear time history analysis were performed on single degree of freedom systems. While making these analyzes, 3 lateral strength ratios, 11 vibration periods, 7 velocity pulse amplitudes and 12 velocity pulse periods were selected. In order to make these analyzes, simple pulse functions that reflect the velocity pulses observed in near-fault earthquakes are defined and used instead of real earthquake records. As a result of the analysis, the effect of the amplitude of velocity pulse and the period of the velocity pulse occurring in the fields close to the fault on the residual displacement were determined together with the effects of other selected parameters. As a result of the analysis, it was observed that the velocity pulse period had an effect on the residual displacement rate, whereas the velocity pulse amplitude did not affect the residual displacement rate much. Keywords: Near field earthquake, Velocity pulse amplitude, Velocity pulse period, Residual displacement rate, Single degree of freedom system
Effects of velocity pulses on the residual displacements of i?dealized structural systems
Keywords: İnşaat Mühendisliği