İBN RÜŞD’ÜN EĞİTİM ANLAYIŞINDA İÇSEL GÜDÜLEME - Altun, Veysel Karani (My University, 2025)
İslam dünyasının önemli filozoflarından ve Batı Dünyasının da ayrıca önem atfettiği çağın büyük düşünürlerinden İbn Rüşd, görüşleri ve fikirleriyle insanlığa hatırı sayılır katkılar sunmuştur. Filozofun kavram kavrayışları üzerinde durmak gerekirse, özellikle varlık, âlem ve insan üzerindeki fikri mülahazaları dikkate değerdir. Bu çalışmada öncelikle İbn Rüşd’ün varlık kavrayışı üzerinde durulmuş, sonrasında ise insan ve eğitim hususundaki görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmanın devamında İbn Rüşd’ün insan için eğitimin gerekliliği düşüncesi üzerinde durulmuştur. Son olarak davranışın ilk ilkesi olarak istek gücü’nden bahsedilmiş, bunun içsel güdülemenin önemine işaret eden bir kavram olduğu ortaya konmuştur. İbn Rüşd, üzerinde durduğu istek gücü kavramıyla öğrenme sürecinde kalıcı davranış değişikliğinin ancak içsel güdülemenin işlerliğiyle mümkün olabileceğini düşündürtmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Din Bilimi; Felsefe