TÜRK DİLİNDE MASTARLAR - AYDOĞDU, ÖZKAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Türk dili, dünyanın en köklü ve zengin dillerinden birisidir. Türk dili deyince, sadece Türkiye'de konuşulan dil akla gelmemelidir. Çalışmamızda Türk dili kavramını kullanırken, Eski Türkçe döneminden günümüze kadarki dönemi ve günümüzde çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan çağdaş Türk lehçelerini, bir bütün olarak kast etmekteyiz. Bu çalışmamızın konusu, Türk dilinde yer alan mastarlardır. Mastarlar, fiillerin isim şekilleridir, bir bakıma adıdır. Hem fiil hem de isim özellikleri taşımaktadırlar. Dilde oldukça işlek olarak kullanılan unsurlardır. Birden fazla duygu, düşünce ve istek; bu ekler sayesinde birden fazla cümle kurulmadan ifade edilebilmektedir. Bu çalışmada; tarihi dönemlerden başlayarak, günümüzde konuşulan çağdaş lehçeleri de içine alacak şekilde mastarlar tespit edilmiş ve Türk dilinde geçmişten günümüze kadar kullanılan mastarların benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmuştur.

Die türkische Sprache ist eine der grundlegenden und reichen Sprache der Welt. Wenn die Rede von türkischer Sprache ist, soll nicht nur die Sprache in der Türkei verstanden werden. Während wir in unsere Arbeit den Begriff türkische Sprache verwenden, meinen wir alle die zeitgenössischen türkischen Dialekte, die sich seit Alttürkisch bis Heute auf einer breiten Zone verbreitet haben. Das Thema dieser Arbeit ist die Infinitive in der türkischen Sprache. Die Infinitive sind die Nomenformen der Verben, in einer Hinsicht sind sie Nomen. Sie haben sowohl Verb- als auch Nomeneigenschaften. In der Sprache werden sie sehr häufig gebraucht. Diese Suffixe ermöglichen mehrere Gefühle, Gedanken und Wünsche auf einmal in einem Satz auszudrücken. İn dieser Arbeit haben wir die Infinitive in der Vergangenheit und in den zeitgenössischen Dialekten festgestellt, die Unterschiede und Ähnlichkeiten der Infinitive, die in der türkischen Sprache seit der Vergangenheit gebraucht werden, dargelegt.
Infinitive in Turkish languge
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı