Elazığ kentindeki katı atıkların toplama ve taşıma maliyeti ile çöp sahasının durumu - Koçer, Nacar Nilüfer; Öbek, Erdal; Uslu, Gülşad (My University, 2003)
Yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden birisi katı atıkların tekniğine uygun olarak toplanması, taşınması ve bertarafıdır. Katı atıkların toplanması ve giderimi halen sağlıklı bir şekilde çözülememiştir. Bu problemin çözümü belediyelerin en önemli görevlerinden biridir. Fakat bu problemi çözümlerken toplama ve taşıma işlemlerinde teknik ve ekonomik problemlerle karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada, Elazığ kent merkezinde katı atıkların toplanma ve taşınma hizmeti için yapılan masraflar ortaya konulmuş ve çalışmada; taşıma hizmeti için yapılan masrafların, toplama hizmeti için yapılan masraflardan daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle bu bölgede bir katı atık yönetim sisteminin kurulması, çevre ve sağlık şartlarının iyileştirilmesi bakımından uygun olacaktır. Ayrıca, kent merkezinde; taşıma maliyetini optimize etmek için; transfer istasyonları, düzenli katı atık depo sahaları, geri kazanma, kompost ve yakma tesisleri ele alınabilir.
Keywords: Kamu Yönetimi; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Çevre Mühendisliği