BİNGÖL İL MERKEZİNDE BULUNAN HASTANELERDE GÖREV YAPAN HEKİMLERİN İŞ DOYUMLARI VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TATLI, HALİM (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu araştırma, hekimlerin iş doyumu ile görev yaptıkları hastaneye bağlılıklarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel nitelikte ve tanımlayıcı olan araştırma, Bingöl il merkezinde bulunan Devlet Hastanesi, Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi ve Özel Uzmanlar Tıp Merkezi'nde görev yapmakta olan 73 hekimin tümü üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, İş Doyumu ile Örgütsel Bağlılık ölçekleri kullanılmıştır.Araştırmada hekimlerin %69.9'u 30-39 yaş arasında, %72.6'sı evli, %83.6'sı erkek ve %61'inin eşi üniversite mezunudur. Hekimlerin %64.4'ü Devlet Hastanesinde, %21.9'u Doğum ve Çocuk Bakımevinde, %13.7'si Özel Uzmanlar Tıp Merkezinde çalışmaktadır. Hekimlerin yaşı artıkça ast-üst ilişkiler ile fiziksel koşullar iş doyumu alt ölçeklerinde doyumlarının artığı sonucu saptanmıştır (p<0.05). Araştırmada tüm hekimlerin toplam iş doyumu puan ortalaması 127.67±12.67 olarak bulunmuştur. Üç hastanedeki toplam iş doyumu puan ortalaması arasındaki farkın istatiksel olarak anlamlı olduğu (p=0.025) ve Özel Uzmanlar Tıp Merkezinde çalışan hekimlerin en yüksek puan ortalamasına sahip olduğu saptanmıştır. Tüm hekimlerin toplam örgütsel bağlılık puan ortalaması 48.20±6.87 olarak bulunmuştur. Üç hastanedeki toplam örgütsel bağlılık puan ortalaması arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0.860). Ancak Uzmanlar Tıp Merkezi'nde çalışan hekimlerin en yüksek puan ortalamasına sahip olduğu saptanmıştır. Bekar hekimlerin duygusal bağlılık puan ortalamasının evli hekimlerin puan ortalamasından yüksek olduğu bulunmuştur (p=0.047).Sonuç olarak; Devlet Hastanesi ile Doğum Çocuk ve Bakımevi Hastanesinde çalışan hekimlerin iş doyumunu ve örgütsel bağlığını artırılması için yeni politikaların uygulanmasının gerektiği, hekimlerin iş doyumunu ve örgütsel bağlılığını olumsuz etkileyen faktörlerin iyileştirmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği kanaatine varılmıştır.Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, Hastane, Hekimler

This study has been carried out with the aim of assessing physicians' job satisfaction and their organizational commitment to the hospital in which they work.Being cross-sectional and descriptive, the study covers all of 73 working in State Hospital, Obstetrics and Nursing Hospital and Private Uzmanlar Medical Center in the city centre of Bingöl. As a means of data collection, Personal Infomation Form, Job Satisfaction and Organisational Commitment scales have been used.In this study, 69.9 % of participant physicians are in the range of 30-39, 72.6% are married, 83.6 % are male and the spouse of 61% are postgraduated. 64.4 of the physicians are working in State Hospital, 21.9 % of them in Obstetrics and 13.7% are in Nursing Hospital and Private Uzmanlar Medical Center. As the physicians getting older the hierarchical relations with physical conditions have been observed to raise the job satisfaction meaningfully in sub-scales. (p<0.05). The total average of job satisfaction of all the physicians participated in the study has been found as 127.67±12.67. The difference between total average points of job satisfaction obtained from tree hospital has been statistically meaningful (p=0.025) and the average points of the physicians in Private Uzmanlar Medical Center were found to be the highest. Total average points of organizational commitment for all physicians were found to be 48.20±6.87. There was no statistically significant differences in total average points of organizational commitment (p=0.860). But, physicians working in Private Uzmanlar Medical Center have the highest total average points of organizational commitment The emotional commitment of single physicians has been found meaningfully higher than those married physicians (p=0.047).As a conclusion; new policies need to be put into effect to increase the job satisfaction and organizational commitment of the physicians working in State Hospital, Obstetrics and Nursing Hospital and Private Uzmanlar Medical Center and it is recommended (believed) that the necessary precautions should be taken to improve the factors negatively affecting the job satisfaction and organizational commitment of the physicians.Key Words: Job Satisfaction, Organizational Commitment, Hospital, Physicians
Assessment of job satisfaction and organizational commitment of physicians working hospital in Bingöl city center
Keywords: Biyoistatistik