GENÇ FUTBOL VE BASKETBOL TAKIMLARININ SEÇİLMİŞ FİZYOLOJİK VE ANTROPOMETRİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Çebi, Mehmet; Eliöz, Murat; Canikli, Abdullah; Kaldırımcı, Murat; Biçer, Yonca Süreyya; Gürkan, Cenk (Fırat University, 2004)
Bu çalışmanın amacı genç erkek basketbolcular ve futbolcular arasındaki antropometrik ve fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve bu özelliklerin birbirleriyle karşılaştırılmasıdır.   Çalışmamızda 20 basketbolcü ve 20 futbolcu  erkek deneğe boy, kilo, yaş gibi özelliklerinin yanında,  akciğer vital kapasitesi, sağ ve sol pençe kuvveti,sırt kuvveti, bacak kuvveti, dikey sıçrama, anaerobik güç ve vücut 9 bölgeden  yağ oranları  olmak üzere ölçümleri alınmıştır.  Elde edilen veriler t test ve korelasyonuna bakılarak  p<0.01 ve p<0.05 istatistiksel anlamlılık seviyesine göre değerlendirildi.    Araştırmaya katılan futbol takımının yaş ortalamaları 22.45 ± 0.38 yıl, boy ortalamaları 176  ±  1.42cm, vücut ağırlığı 73,45  ±  1,18kg. Basketbol takımın yaş ortalaması 21.60 ± 0,26 yıl, boy ortalamaları 1,81 ±  1,42 cm, vücut ağırlığı 77.80  ± 2,79 kg olarak belirlendi.   Kaliteli antrenman programlarının hazırlanmasında , sporcu seçimindeki kriterlerinin belirlenmesinde ve üniversite sporlarının düzeyinin belirlenmesi için bu  çalışmalarının yapılması zorunlu gözükmektedir.