SULAMA YAPILAN ULUOVA TARIM ARAZİSİNDE TUZLULUK PROBLEMİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZDEMİR, NEDİM (Fırat Üniveristesi, 1994)
Yüksek Lisans Tezi SULAMA YAPILAN ULUOVA TARIM ARAZİSİNDE TUZLULUK PROBLEMİNİN ARAŞTIRILMASI Nedim ÖZDEMİR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1994, Sayfa : 74 Elazığ için önemli bir tarım arazisi olan Uluova, bölgenin gıda ihtiyacının karşılanması açısından özel bir konuma sahiptir ve bugüne kadar sulama alanında büyük yatırımlar yapılmıştır. Uluova' da bulunan tarım alanlarının sulanmasında üç kaynak kullanılmaktadır. Bunlar; Keban Baraj Gölü, Hazar Gölü ve bu iki kaynağın karıştırılmasından elde edilen sulardır. Bu çalışmada su kalitesi açısından farklılıklar arz eden bu su kaynakları ile sulanan tarım topraklarında meydana gelebilecek tuzluluk ve sodyumluluk problemi incelenmiştir. Bu amaçla Uluova' da anılan sular ile sulanan üç farklı bölgeden, değişik derinliklerden toprak örnekleri alınarak fiziksel ve kimyasal analizlere tabi tutulmuştur. Çalışmaların sonucunda elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirildiğinde, ovada tuzluluk ve sodyumluluk probleminin başladığını ve önlem alınması gerektiği ortaya çıkmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Keban Baraj Gölü, Hazar Gölü, Uluova Tarım Arazisi, Sulama Suyu Kalitesi, Tuzluluk, Sodiklik, Sodyum Adsorpsiyon Oranı.

IV SUMMARY Masters Thesis RESEARCH OF THE SALINITY PROBLEM IN THE IRRIGATED AGRICULTURAL LAND OF ULUOVA Nedim ÖZDEMİR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 1994, Page: 74 Uluova, an important agricultural land for Elazığ, has an important role for meeting the food supply of the region and large investments have been done in irrigating so far. Three water sources are used to irrigate the land in Uluova. These are Keban Dam Lake, Hazar Lake, and the water obtained by mixing these water of these two sources. In this study, the problem of salinity and the sodium ratio which can occur in agricultural land irrigated with water sources -mentioned above- whose water qualities differ from each other has been investigated. Achieving this purpose, physical and chemical analyses on soil samples obtained from various depths in three different stations in the Uluova region are undertaken. The data obtained in the present study are evaluated statistically. It has been found that the problem of salinity and sodium enrichment began and it is obvious that necessary precautions should be taken. KEYWORDS.-Keban Dam Lake, Hazar Lake, Water Quality, Uluova Agricultural Land, Salinity, Sodium, Sodium Adsorption Ratio.
Research of the salinity problem in the irrigated agricultural land of Uluova
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering