GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI AÇISINDAN FOTOĞRAFTA TİME LAPSE (ZAMAN ARALIKLI ÇEKİM) TEKNİĞİ: ELAZIĞ İLİNE YÖNELİK ÖRNEK BİR UYGULAMA - ACAR, HACI MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2014)
Fotoğrafın icadından bu yana gelişen fotoğraf teknolojilerinin bir parçası olan time lapse çalışmaları sinemada, televizyonda, reklamlarda, tanıtım filmlerinde ve belgesellerde sıklıkla kullanılmıştır. Zamanın akışı, time lapse çalışmalarıyla birlikte etkili bir şekilde izleyiciyle buluşmuştur. Time lapse çalışmaların, sanat ürünü olduğu kadar, aynı zamanda bir görsel iletişim aracı olarak da karşımıza çıktığı görülmektedir. Belirli zaman aralıklarıyla çekilen fotoğrafların arka arkaya hızlı bir şekilde oynatılarak oluşan time lapse tekniği, görsel iletişim aracı olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda, fotoğrafın tarihsel gelişim süreci incelenerek, fotoğrafın temel konularından biri olan kompozisyon konusu irdelenmiştir. Yine, görsel iletişim kavramının ne olduğu, görsel iletişim çalışmalarının tarihsel gelişimi, kullanım alanları, insanları nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur. Araştırmanın evrenini Elazığ ili ve Harput yöresi teşkil etmektedir. Bir kentin tanıtımına yönelik hazırlanan time lapse çalışmasının nasıl uygulanabileceği gösterilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini ise Elazığ'ın tarihi ve kültürel unsurları oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda; time lapse çalışmaların, sanatsal görselliğinin yanında güçlü bir görsel iletişim aracı olduğu da saptanmıştır. Aynı zamanda bu çalışma ile Elazığ ilinin tanıtımına da zamanın büyülü geçişleriyle katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Time Lapse, Görsel İletişim

Time lapse technique, which became a part of photograph technologies, has widely used in movies, television shows, advertisements, introductory movies and documentaries. The flow of time has encountered with the audience more effectively by the usage of time lapse. We may say that we see the time lapse studies as a communication device as well as artworks. Time lapse technique, which is playing photos that had shot in series rapidly, has been handled as a tool for communication. In this sense, the historical background of photography and composition, one of the major issues in photography, has been studied. Also, we argued about, what is visual communication, the historical development of visual communication studies, it's usages and how it affected the people. The universe of this study is Elazığ and Harput regions. In this study we have tried to exemplify how a time lapse study could be used in an introductory film of a city. The paradigm of the study is the historical and cultural constituents of Elazığ. As the consequent of this study, we determined, beside its artistic visuality, time lapse studies are also powerful visual communication devices. We also tried to contribute promotion of Elazığ by using magical flow of time. Key Words: Photograph, Time Lapse, Visual Communication
Terms of visual communication design time lapse in photography (time lapse) technique: A sample application for Elaziğ
Keywords: İletişim Bilimleri; Sahne ve Görüntü Sanatları