VENTURİMETRELERDE SIVI ENJEKSİYON VERİMİNİ ETKİLEYEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ - TUNCAY, ÖZCAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi VENTURIMETRELERDE SIVI ENJEKSİYONUNUN VERİMİNİ ETKİLEYEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ Özcan TUNCAY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 32 Akışkanların içerisine çeşitli amaçlarla farklı özellikteki maddelerin enjektesi değişik yöntemlerle yapılmıştır. Bu yöntemlerde enjekte edilen maddenin miktarı, bu işlem sırasında harcanacak olan ekstra güç ve karışımın homojenliği büyük önem arz eder. Bu sebeple akışkan içerisine sıvı enjeksiyonu için çeşitli yöntemler denenmiştir. Bu yöntemlerden bir tanesi de Venturimetre kullanılarak yapılan sistemlerdir. Bu sistemlerde akışkan belli hızlarla ventouinin içinden geçerken venturi aygıtının yapısal özelliğinden dolayı meydana gelen negatif basınç ve bunun etkisiyle oluşan vakum tesirinden faydalanılır. Bu sayede ekstra bir güç kullanmadan enjekte edilecek sıvı sisteme katılmış olur. Basınçlı borularda bu sistemden faydalanmak hem ekonomik olmakta hem de karışımın homojenliği açısından daha iyi sonuç vermektedir. Esas akışkan ortamına farklı bir akışkanın vakumlanmasını; ana akışkanın hızı, viskozitesi, vakumlanan akışkanın viskozitesi, kullanılan venturinin giriş ve çıkış çaplan, boğaz bölgesindeki daralma miktarı, ventainin mansabmdaki boru boyu ve emme borusu çapı gibi parametreler etkilemektedir. Bu çalışmada venturiden belirli hızlarla geçen suya farklı viskozitede sıvılar enjekte edilirken, farklı çaplarda ve farklı daralma oranlarına sahip venturiler, iki farklı çapta emme borusu, ventarinin mansabında farklı uzunlukta borular ve üç farklı viskoziteye sahip sıvılar kullanılmış, bunların enjeksiyon verimine etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak en iyi enjeksiyon verimini, küçük çaplı venturilerin ve büyük çaplı emme borusunun artırdığı gözlenirken, yüksek hızlarda daralma oram büyük venturilerin daha iyi sonuç verdiği ve düşük viskoziteye sahip sıvıların daha iyi enjekte edilebildiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Venturi aygıtı, enjeksiyon, sıvı enjeksiyonu VI
Investigation of effecting parameters on liquid injection efficiency in venturimeters
Keywords: İnşaat Mühendisliği