ALTERNATİF AKIM MİKRO ŞEBEKELERDE SEZGİSEL YÖNTEMLERLE YÜK- FREKANS OPTİMİZASYONU - ÖZEL, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2016)
Gelişen Dünya'da nüfus artışına ve ekonomik büyümeye bağlı olarak enerjiye duyulan talep artmaktadır. Bununla birlikte mevcut fosil kaynakların giderek azalması ve bu kaynakların küresel ısınmaya neden olup ekolojiyi tehdit etmesi, ülkeleri yeni arayışlara itmiştir. Buna göre enterkonnekte güç sistemleriyle şebekeler arası güç paylaşımı yapma, mevcut güç sistemlerini daha verimli hale getirme ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme gibi çözümler geliştirilmiştir. Enterkonnekte şebekeler üretim noktasından tüketicilere kaliteli ve güvenilir bir enerji iletmek için güç sistemlerinin paralel bağlanmasıyla oluşturulur. Enterkonnekte sistemler ekonomiktir, beslemesi sürekli, kesintisi azdır ve verimlidir. Ülkelerin mevcut güç sistemlerini iyileştirme adına atılan en büyük adım ise klasik elektrik şebekelerine 21.yy haberleşme teknolojisi entegre edilerek geliştirilen 'Akıllı Şebeke' konseptidir. Akıllı şebekelerle üretici ve tüketici arasındaki arz talep dengesinin sürekli takip ve kontrollerle dengede tutulması, kayıp ve kaçakların önlenmesi, kendi kendini onarabilen ve optimizasyon yapabilen bir sistem oluşturulması hedeflenmiştir. Mikro şebekeler de akıllı şebekelerin içerisinde yer alan sistemlerdir. Mikro şebekeler; yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan, kolay kontrol edilebilen ve kendi kendine yetebilen küçük enerji şebekeleridir. Mikro şebeke sistemler sayesinde çevreyi tahrip etmeyen temiz enerji üretimi gerçekleştirilir. Mikro şebekeler tüketiciye yakın alanlarda kurularak enerjinin iletimi ve dağıtımı sırasında yaşanacak iletim kayıpları azaltılır ve tüketiciler ihtiyaç duydukları enerjiyi kendileri üreterek hem ana şebekeye yük olmazlar hem de ürettikleri fazla enerjiyi ana şebekeye aktarabilirler. Bütün bu güç sistemlerinin işletilmesi sırasında ortaya çıkan başlıca problem yük-frekans kontrolüdür. Yük-frekans kontrolü enterkonnekte sisteme bağlı güç sistemlerinin ortak bir problemidir. Enterkonnekte güç sistemlerinde frekansta meydana gelen değişimler büyük ölçekli ciddi kararsızlık problemlerine yol açabilmektedir. Mikro şebekelerde yük- frekans kontrolü ise özellikle mikro şebekelerin ana şebekeye bağlanması sırasında aktif güç dengesini sağlayabilmek adına büyük önem taşır. Bu tez çalışmasında, AA mikro şebeke yapıları ve onların temel kontrol döngüleri incelenmiştir. Örnek bir AA mikro şebeke yapısı MATLAB ortamında modellenmiş, ana şebekeden izole olmuş bir AA mikro şebeke sistemi durum çalışması olarak kabul edilmiştir. Bu durumda kontrolör kazançları, literatürde yaygın olarak bilinen ISE (The Integral of Square of the Error, hatanın karesinin toplamı), ITSE (The Integral of Time multiplied by the Squared Error, hatanın karesinin zamanla çarpımının integrali), IAE (The Integral of the Absolute magnitude of the Error, hatanın mutlak değerlerinin toplamı), ITAE (The Integral of Time multiplied by Absolute Error, mutlak hatanın zamanla çarpımının integrali) performans kriterleri ile maliyetlendirilerek, Bakteri Sürü Optimizasyonu, Yapay Arı Koloni Optimizasyonu, Karınca Koloni Optimizasyonu, Bozkurt Sürü Optimizasyonu algoritmalarına göre belirlenmiştir. Optimizasyon ile belirlenen kontrolör kazançları, oluşturulan modelde zaman domeni cevapları için simüle edilip sonuçlar analiz edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Mikro Şebeke, Yük-Frekans Kontrolü, Sezgisel Optimizasyon Teknikleri.

Load-Frequency Optimization With Heuristic Techniques In AC Microgrids In the developing world, depending on population and economic growth demand for energy is increasing. At the same time for existing fosil fuels are gradually decreased and these fosil fuels distrupt the ecological balance, the cuntries joined the new searh. According to this, developed solutions are using interconnected power grid making power-sharing between grids the avaliable power systems to make more efficient and to turn to reneweable energy sources. Interconnected grids to deliver a high quality and reliable energy to consumers from the point of production is formed by paralel connection of the power system. Interconnected systems are economical, continuous feed, uninterrupted and efficient. The biggest step taken to improve the existing power system on behalf of the countries of the 21st century communications technology to the conventional electricity grid is integrated 'Smart Grid'. Thanks to smart grid,keeping in balance to supply-demand balance between procuders and consumers with constant chasing and control, preventing losses and leakages, establishment of a system can be capable of self-repair and optimization which are aimed. Microgrids are also systems in place in the area of smart grids. Microgrids; based on renewable energy sources, which can be controlled easily and are small self-sufficient energy supply. Thanks to microgrid systems, clean energy that does not harm the environment is performed. Microgrids are established in areas close to consumers experienced during the transmission and distribution of power transmission losses are reduced and microgrid consumers to reduced transmission losses that occurred close during the energy transmission and distribution established in the field and consumers by producing needed energy they themselves will not and cargo to the home network can transfer more energy to the mains they produce both. All the major problems that arise during the operation of the power system load-frequency control. Load-frequency control of interconnected power system connected to the system is a common problem. Interconnected power system frequency in te changes occurring can lead to large-scale serious instability problems. The elevated frequency control in microgrids, in particular in order to ensure the active balance of power when connecting to the mains of the microgrid is of great importance. In this study, the microgrid structures and their underlying control loops were analyzed. An example of a micro-grid structure has been modeled in the MATLAB, the microgrid system has been isolated from the main network status were considered in the study. In this case the control gains are determined using Bacterial Swarm Optimization, Artificial Bee Colony Optimization, Ant Colony Optimization and Grey Wolf Colony Optimization and costing with performance criteria like ISE (The Integral of Square of the Error), ITSE (The Integral of Time multiplied by the Squared Error), IAE (The Integral of the Absolute magnitude of the Error), ITAE (The Integral of Time multiplied by Absolute Error). Controller gain determined by optimization, simulated results whether for the developed model was analyzed in the time domain response. Key words: Microgrid, Load-frequency control, Heuristic optimization techniques.
Load- frequency optimization with heuristic techniques in AC microgrids
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği