Türkiye’de Kalkınma Yaklaşımı Çerçevesinde Radyo-Televizyon Yayıncılığı Politikasında Dönüşüm: Kalkınma Planlarında Yayıncılık Politikası - İlaslan, Süleyman (My University, 2017)
Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde azgelişmiş ülkelerin kalkınma sorunu yoğun bir biçimde tartışılmaya başlanmıştır. Bu ülkelerde modernleşme ve kalkınma için radyo ve televizyon yayıncılığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına büyük önem atfedilmiştir. Türkiye’de de 1960’lardan itibaren planlı kalkınma dönemine girilmiş, radyo ve televizyon yayıncılığı planlı kalkınma çalışmalarının önemli bir parçasını teşkil etmiştir. Yayıncılık politikasındaki değişim ihtiyacı 1970’lerin ikinci yarısında belirginleşmiştir. Kalkınma paradigması etrafındaki çekişmeler Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı döneminde yeni yayıncılık politikasının yönüne dair iki farklı perspektifi ortaya çıkarmıştır. 1980 sonrası dönemde kalkınma paradigmasındaki köklü dönüşüm, radyo ve televizyon yayıncılığı politikasına da yansımıştır. 1970’lerin ikinci yarısında başlayan yeni dönemin pazar yönelimli, serbest piyasacı, küreselleşmeci politikaları çerçevesinde yayıncılık politikası da dönüşüme uğramıştır. Söz konusu dönüşüm süreci planlama belgelerine yansımıştır. Bu kapsamda, bir kırılmaya işaret eden Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı ile gerçekleşecek olan değişimin yeni yönünün yansıdığı Beşinci ve Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planları yayıncılık politikasındaki dönüşümün anlaşılması amacıyla incelenmiştir. Kalkınma paradigmasındaki köklü dönüşümle yayıncılık politikasında yaşanan dönüşüm arasındaki ilişki tarihsel karşılaştırmalı yaklaşımla sorgulanmıştır.
Keywords: İletişim; Film; Radyo; Televizyon