BİLGİSAYAR AĞLARI VE İNTERNET ÜZERİNDEN BAŞKA BİR BİLGİSAYARIN KONTROLÜ - ERTAM, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2005)
BİLGİSAYAR AĞLARI VE İNTERNET ÜZERİNDEN BAŞKA BİR BİLGİSAYARIN KONTROLÜ Fatih ERTAM Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 55 Bu tez çalışmasında, bilgisayar ağlan ve internet üzerinden uzaktaki bir bilgisayarın güç sistemi kontrol edilerek; kapalı durumda bulunan bilgisayarın açılması, açık olan bilgisayarın kapatılması ya da yeniden başlatılması sağlanmıştır. Bu uygulamanın hazırlanması yazılım ve donanım olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Yazılım olarak web tabanlı programlama dillerinden ASP ve PHP ile ayrı ayrı iki yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılımlardan herhangi birisi kullanılarak uzaktaki sunucu bilgisayarın seri portuna, gerçekleştirilmek istenilen bilgi gönderilmiştir. İkinci aşamada uygulamanın donanım kısmı hazırlanmıştır. Sunucu bilgisayarın seri portuna gelen bilgiyi alıp işleyebilecek mikro denetleyicin* bir devre tasannu gerçekleştirilerek bağlanmıştır. Gelen veri işlendikten sonra bu devreye bağlı hedef bilgisayarın ana kartı üzerindeki güç sistemini harekete geçirecek pinlerine istenilen işlem komutlan gönderilmiş ve uygulama başanyla tamamlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Uzaktan kontrol, mikro denetleyici, veri iletişimi, bilgisayar ağlan
Remote control of a computer via internet and computer networks
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol