Folliküler gelişimin farklı aşamalarında bulunan östrustaki kısraklarda hCG uygulamalarının ovulasyona etkisi - Bülbül, Bülent; Sonmez, Mustafa (My University, 2006)
Bu çalışma üreme mevsiminde ve östrusta olan kısraklarda gerçekleştirildi. Ovulasyonun uyarılması amacıyla optimal hCG uygulama zamanı belirlenmeye çalışıldı ve folliküler gelişim takip edilerek belirli follikül büyüklüğüne ulaşmış kısraklara hCG uygulandı. Araştırmanın materyalini yaşlan 7 ile 14 arasında değişen 39 kısrak oluşturdu. Östrüs belirtileri gösteren kısrakların dominant follikül çaplan ölçüldü. Daha sonra kısraklar follikül büyüklüğüne göre; 30-34 mm (Grup I, n=9), 35-39 mm (Grup II, n=l 1), 40-44 mm (Grup III, n=10) ve >44 mm (Grup IV, n=9) olmak üzere dört gruba aynldı. Follikülün çapı ölçüldükten hemen sonra kas içi yolla 3000 IU hCG (Pregnyl®) enjekte edildi. Enjeksiyon-ovulasyon aralığı (saat), östrüs süresi (saat) ve enjeksiyon sonrası 48 saat içinde ovulasyon oranı (%) sırasıyla; I. grupta 106.7+18.4, 179.1±32.8 ve 22.2, II. grupta 58.9+9.4, 130.9+16.0 ve 72.7, III. grupta 48.0+8.0, 96.0+7.2 ve 70.0 ve IV. grupta ise 50.7+10.2, 98.7+10.9 ve 77.8 olarak tespit edildi. Enjeksiyon-ovulasyon aralığı ve 48 saat içinde ovulasyon oranlan bakımından I. grup ile diğer gruplar arasında istatistiki olarak önemli derecede fark bulundu (p<0.05). Buna ilaveten, I. gruba ait östrüs süresinin, III. ve IV. gruplannkiyle karşılaştınldığında önemli derecede daha uzun olduğu belirlendi (p<0.05). Sonuç olarak, üreme mevsimi sırasında östrüs gösteren ve 35 mm'den büyük folliküle sahip kısraklarda hCG uygulanmasının 48 saat içinde ovulasyonlan uyarabildiği belirlendi. Bununla birlikte, follikülün daha büyük olmasının herhangi bir etkisinin olmadığı görüldü.
Keywords: Yumurtalık follikülleri; kızgınlık; at; kısrak; ovulasyon; üreme mevsimi; HCG