SACCHAROMYCES BOULARDİİ'NİN DELTAMETRİN VE SİPERMETRİN TOKSİSİTELERİNE KARŞI İN VİTRO METABOLİK TEPKİSİ VE BU PESTİSİTLERE MARUZ KALAN AYNALI SAZAN (CYPRİNUS CARPİO L.) ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - ÖZMEN, GÖRKEM KIRMIZIKAYA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Deltametrin ve sipermetrin maruziyeti balıklarda oksidatif strese neden olmaktadır. Saccharomyces boulardii ise antioksidatif ve pestisitleri detoksifiye edebilme özelliklerine sahip probiyotik maya türüdür. Bu doğrultuda, probiyotik maya türü olan S. boulardii'nin hücre kültür ortamına (in vitro) eklenen deltametrin ve sipermetrinin toksitelerine karşı biyokimyasal metabolik yanıtlarının ve probiyotik S. boulardii takviyesiyle beslenen aynalı sazan (Cyprinus carpio L.) balıklarının, deltametrin ve sipermetrin pestisitlerine maruz kalması sonucu karaciğer ve kas dokularında meydana gelen biyokimyasal değişimlerinin araştırılması amaçlanmıştır. İlk aşamada, her iki pestisitin üç farklı dozu (50, 100 ve 200 µg/L) eksojen olarak maya hücre ortamına eklenip 72 saat inkübe edilmiş ve hücre peletleri elde edilmiştir. İkinci aşamada ise sazan balıkları 30 gün boyunca pestisitlere maruz bırakılmış ve probiyotik ile beslenmiştir. Deney sonunda hücre peletlerinde, balıkların karaciğer ve kas dokularında total protein, malondialdehit (MDA), indirgenmiş ve redükte glutatyon (GSH-GSSG) miktarları, antioksidan sistem enzimlerinin (SOD, CAT, GPx, GR ve GST) aktiviteleri ile lipofilik molekül ve yağ asit içeriği belirlenmiştir. Sonuçlara göre, her iki pestisit hem in vitro hem de balık dokularında MDA'yı artırarak oksidatif strese neden olmuştur (P<0.05). In vitro koşullarda ve balık dokularında S. boulardii MDA'yı azaltmıştır. Antioksidan savunma sistemi üzerinde pestisitler zararlı etkiler göstermişken S. boulardii antioksidan savunma sistemini desteklemiştir. Ek olarak, S. boulardii hücre ortamına eklenen her iki pestisiti de detoksifiye edebilmiştir (P<0.05). Sonuç olarak, elde edilen veriler C. carpio'yu deltametrin ve sipermetrinin olumsuz etkilerinden korumak için S. boulardii'nin güvenli ve düşük maliyetli bir biyokontrol aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

Exposure to deltamethrin and cypermethrin induces oxidative stress in fish. Saccharomyces boulardii is a probiotic yeast species with antioxidative and pesticide detoxifying properties. In this context, it was aimed to investigate the biochemical metabolic responses of S.boulardii to the toxicities of deltamethrin and cypermethrin added to the cell culture medium (in vitro) and the biochemical changes in the liver and muscle tissues of carp (Cyprinus carpio L.) fed with probiotic S.boulardii supplementation as a result of exposure to pesticides. In the first stage, three different doses of both pesticides (50, 100, and 200 µg/L) were added exogenously to the yeast cell medium and incubated for 72 hours, after which cell pellets were collected. In the second stage, carp fish were exposed to pesticides for 30 days and fed with probiotics. At the end of the experiment, total protein, malondialdehyde (MDA), reduced and reduced glutathione (GSH-GSSG) amounts, antioxidant system enzymes (SOD, CAT, GPx, GR, GST) activities and lipophilic molecule and fatty acid content were determined in cell pellets, liver and muscle tissues of fish. According to the results, both pesticides induced oxidative stress by increasing MDA both in vitro and in fish tissues (P<0.05). S.boulardii decreased MDA. While pesticides had detrimental effects on antioxidant defense system, S.boulardii supported antioxidant defense system. In addition, S.boulardii was able to detoxify both pesticides added to cell medium (P<0.05). In conclusion, the obtained data indicate that S.boulardii can be used as safe and low cost biocontrol agent to protect C.carpio from the adverse effects of pesticides.
In vitro metabolic response of saccharomyces boulardii to deltamethrin and cypermethrin toxicities in mirror carp (cyprinus carpio L.) exposed to these pesticides
Keywords: Zooloji; Biyokimya; Biyoloji