TARİHSEL VE KÜLTÜREL MATERYALİN FİLM FESTİVALİ AFİŞLERİNDE KULLANIMI: GÖBEKLİTEPE FİLM FESTİVALİ ÖRNEĞİ - Yıldız, Ahmet; Kavuran, Tamer (İlim Sanat Marifet Derneği, 2025)
Film festivalleri, belli temaları odağına alarak yapılan sanatsal etkinliklerdir. İcat edildiği tarihten günümüze değin en etkili ifade biçimi olarak nitelenen sinema filmlerinin belli kategoriler ve zaman dilimleri içerisinde belirlenmiş mekanlarda izleyici ile buluşması esasına dayanan film festivalleri, filmlerin izleyiciyle buluşturulmasının yanında başarılı yapımların ödüllendirilmesini içermektedir. Ticari veya politik kaygılardan ötürü sinema salonlarında yer bulamayan yapımların gösterilmesi zaman zaman tematik festivallerin düzenlenmesini de sağlamaktadır. Ancak belli bir şehirde mekânsal isimlendirmelerle düzenlenen festivallerin kent kimliği ile kurulan ilişkisi ön plana çıkmaktadır. Bir ürün, etkinlik veya bilginin sunulmasını içeren afişler sinema filmlerinin tanıtımı için de kullanılmaktadır. Sinema filmlerinin belli bir tema veya kent kimliği çerçevesinde bir araya getirildiği festivallerin tanıtımları da afişlerle yapılmaktadır. Bu afişler bilgilendirici olmalarının yanı sıra festivalin temasına uygun biçimde düzenlenmektedir. Afişlerde kullanılan görseller ve yazı fontları belli bir sanatsal kaygı eşliğinde kimi zaman doğrudan kimi zaman da çeşitli soyutlamalarla gösterilmektedir. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Şanlıurfa ilinde bulunan Milattan Önce 12000 yılına tarihlenen Göbeklitepe arkeolojik alanına atıfla 2022 yılı itibari ile Göbeklitepe Film Festivalli düzenlenmeye başlanmıştır. Kent kimliğinin tarihsel yapısı bu noktada ön plana çıkarılmıştır. Bu çalışmada Göbeklitepe Film Festivali afişlerinde tarihi ve kültürel materyalin nasıl kullanıldığı sorusuna cevap aranacaktır.

Film festivals are artistic events that focus on specific themes. As one of the most influential forms of expression since its invention, cinema reaches its audience through film festivals, which are organized around specific categories, scheduled time frames, and designated venues. In addition to presenting films to audiences, these festivals also reward successful productions. The screening of films that struggle to find space in commercial theatres due to financial or political concerns has, at times, inspired the creation of thematic festivals. However, festivals named after specific cities emphasize their connection to urban identity. Posters, traditionally used to promote products, events, or convey information, also serve as key tools in promoting films and film festivals. Film festivals, which gather films around a certain theme or urban identity, are also promoted through posters. These posters not only convey essential information but are also designed in accordance with the festival’s theme. The visuals and fonts used in the posters are crafted with artistic intent, sometimes presenting the theme directly and at other times through various forms of abstraction. Since 2022, the Göbeklitepe Film Festival has been held in reference to the Göbeklitepe archaeological site dating back to 12,000 BCE, located in Şanlıurfa, in Turkey's Southeastern Anatolia Region. The historical structure of urban identity has been emphasized in this context. This study aims to explore how historical and cultural materials are utilized in the posters of the Göbeklitepe Film Festival.
THE USAGE OF HISTORICAL AND CULTURAL MATERIAL IN FILM FESTIVAL POSTERS: THE CASE OF GÖBEKLİTEPE FILM FESTIVAL
Keywords: Language Studies (Other); Dil Çalışmaları (Diğer)