Farklı tüy rengine sahip Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) yumurtanın besin özellikleri, kuluçka özellikleri ve embriyonun beslenmesi - Şimşek, Ülkü Gülcihan; Erişir, Zeki; Mutlu, Seda İflazoğlu; Baykalır, Yasin; Çiftçi, Mehmet (My University, 2016)
Bu araştırma gri ve sarı tüy rengine sahip Japon bıldırcını gruplarında bazı yumurta kalite özellikleri, besin kompozisyonu, kuluçka özellikleri ve embriyonun beslenmesini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaç için her çalışma grubundan 240 adet olacak şekilde toplam 480 adet yumurta kullanılmıştır. Araştırmada her iki grupta ağırlıkları eşitlenerek değerlendirilmeye alınan taze yumurtaların ak, sarı ve kabuk ağlıkları ile oranları benzer bulunmuştur (P>0.05). Yumurtanın besin özelliklerinden kuru madde, kül, ham protein ve ham yağ değerlerinde gruplar arasında istatistiki farklılık saptanmamıştır (P>0.05). Kuluçkanın 15. gününde incelenen yumurta gruplarında ağırlık kaybı, embriyo ağırlığı, sarı kesesi ağırlığı, kabuk ağırlığı, kabukta ham kül değeri, sarı kesesi kuru madde, ham protein, ham yağ, ham kül değerine ait ortalamalarda gruplar birbirine benzer olduğu tespit edilmiştir (P>0.05). On beş günlük kuluçka süresince embriyo yumurta akının tamamını kullanmış, kabuk ham kül oranı %1.42, sarı kesesi ham kül oranı %10.42 azalmıştır. Embriyo yumurta sarı ham proteininin %38.87’sini, yağın %8.71’ini kullanmıştır. Kuluçka özelliklerinden döllülük oranı, kuluçka randımanı, çıkım gücü ve toplam embriyo ölüm oranı bakımından gruplar benzerdir (P>0.05). Yumurtanın civcive dönüşüm oranında gri renkli grubun rakamsal üstünlüğü önemli bulunmamıştır (P=0.063). Sonuç olarak yumurta ve kuluçka özellikleri bakımından gri veya sarı tüylü Japon bıldırcınlarında gruplar benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.

This study was conducted to investigate some quality traits, nutrient composition, hatchability, and nutrition of embryos in eggs of Japanese quails with gray and golden plumage colors. For this purpose, a total of 480 eggs, 240 eggs per experimental group were used. Weights or percentages of albumen, yolk and shell were found to be similar in fresh eggs which have equalized egg weight in two experimental groups of the research (P>0.05). There was no statistical difference in dry matter, ash, crude protein and crude fat values related to nutritional traits of eggs between the groups (P>0.05). Weight loss, embryo weight, yolk sac weight, shell weight, crude ash value of shell, yolk sac dry matter, crude protein, crude fat, crude ash values were found similar between two groups in evaluated eggs at the 15th day of hatching period (P>0.05). During the fifteenth day of incubation, albumen was consumed completely by embryos, crude ash value of shell and yolk sac were decreased 1.42% and 10.42%, respectively. The embryo consumed 38.87% of crude protein and 8.71% of crude fat of egg yolk. The fertility, hatchability, hatchability of fertile eggs and total embryonic mortality rate were similar between groups (P>0.05). Numerical superiority of gray group at conversion ratio of egg to chick was not significant (P=0.063). Consequently, Japanese quail groups have gray or golden plumage were similar in terms of egg and hatchability traits.
Nutrient composition of egg, hatchability and nutrition of embryo Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) with different plumage colors
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Japon bıldırcını; Tüy rengi; Yumurtanın besin kompozisyonu; Embriyonun beslenmesi; Kuluçka özellikleri; Japanese quail; Plumage colors; Nutrient composition of egg; Embryo's feeding; Hatchability