Özefagus yabancı cisimleri - Çelik, Onur; Yalçın, Şinasi; Aşkın, Zeki; İnan, Erol; Gök, Üzeyir; Hançer, Ahmet (My University, 1995)
Kliniğimizde son 3 yûda özefagus yabancı cismi ön tanısı alan 59 hasta retrospektif olarak de¬ğerlendirildi. Hastalara genel anestezi altında rijid özefagoskopi yapıldı. 8 hastada (%14) özefagoskopide yabancı cisme rastlanmadı. En sık rastlanan yabancı cisim para ve. benzeri metalik cisimlerdi (%59). İkinci sıklıkta ise et ve/veya kemik parçasına rastlandı. Kemik parçası çıkardan 2 hastada servikal öze-fagusta perforasyon oldu. Hiçbir hastada torakotomi veya laparatomi gerekmedi; mortalite veya kalıcı morbidite gelişmedi Ozefageal yabancı cisim çıkarılmasında rijid özefagoskopinin emniyetli ve güvenilir bir rnetod olduğu görüşüne sahibiz.
Keywords: Kulak; Burun; Boğaz