YAŞLANMA SÜRECİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLARIN YAŞAM KALİTESİNE OLAN ETKİLERİ: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - DEMİR, MERVE SEFA (Fırat Üniveristesi, 2016)
Yaşlılık süreci pek çok değişim ve sorunun yaşandığı çok yönlü ve karmaşık bir süreçtir. Yaşlılık dönemi kendi içerisinde birçok farklı özelliği ve değişimleri barındırdığı için tek ve genel bir tanımı bulunmamakta ve farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Yaşlılık sürecinde kaliteli bir yaşam geçirmek yaşlılar açısından oldukça önemli bir faktördür. Bu çalışma, yaşlı bireylerin yaşlılık süreçlerinde karşı karşıya kaldıkları sorunların, onların yaşam kaliteleri üzerinde nasıl bir iz bıraktığını ele almayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda yaşlılık sürecinde ortaya çıkan sorunlar ve yaşam kalitesinin parametreleri analiz edilerek, bu sorunların yaşlı bireylerin yaşam kalitelerini ve yaşam doyum seviyelerini hangi açılardan ve ne ölçüde etkilediği ortaya konulmuştur. Yaşlılık sürecinde yaşanılan sorunlara bağlı olarak yaşlı bireylerin yaşam kalitelerinin hangi düzeylerde olduğunu ortaya koymayı amaçlayan bu araştırma, Elazığ ilinde 50 yaşlı birey üzerinde uygulanan 61 sorudan oluşan bir görüşme formu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, yaşlı bireylerin maddi durum, sağlık durumu, sosyal durum ve duygusal durum açısından istenilen düzeyde olmadıkları yaşlı bireylerin verdikleri cevaplar gözlemlerden anlaşılmıştır. Ayrıca araştırmada yaşlı bireylerin bu süreçten memnun olmadıkları ve yaşlılık sürecini daha çok hastalık, muhtaçlık, fazlalık vb. gibi olumsuz değer yargılarıyla tanımladıkları saptanmıştır. İçerisinde bulunduğu yaşam sürecini olumsuz olarak algılayan ve yaşadığı sorunlara bağlı olarak bu süreçten memnun olmayan bireylerin yaşam kalitesi açısından olumsuz bir dönem geçirdiği bulgusuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, Yaşlılık, Yaşlı Sorunları, Yaşam Kalitesi

Aging is a multi-faceted and complex process that is containing many changes and problems. Due to having many different features and changes, old age has not a single general definition and is defined in different ways. Spending a quality of life in the aging process is a very important factor for the elderly. This study aims to address how the problems faced by the elderly in the aging process left a mark on their quality of life. In this context, by analyzing the emerging issues in the aging process and the parameters of quality of life, it has been demonstrated that in what ways and to what extent those issues affects the quality of life and life satisfaction levels of elderly people. This study that aims to reveal the level of the quality of life of elderly individuals in relation to the problems experienced in the aging process was conducted with a questionnaire consisting of 61 questions applied to 50 elderly in the province of Elazığ. In the result of the research it has been appeared through the responses given and our observations that the elderly people are not at the desired level in terms of financial status, health status, social status and emotional state. It also has been detected that the elders are not satisfied with aging process and tend to define it in such negative terms as illness, dependency, parasite, etc. It has been found that elderly people who perceives the process negatively and are not satisfied with it due to the problems they experience with it have a negative period in terms of quality of life. Keywords: Ageing, Elderliness, Aging issues, Quality of Life
The impact of problems on the quality of life of the aging process: The case of Elazığ
Keywords: Sosyoloji