TAP BLOK UYGULANMIŞ SEZARYEN DOĞUMLARINDA POSTOPERATİF ANALJEZİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ACAR, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2025)
Dünyada prevalansı giderek artan sezaryen operasyonu orta ila şiddetli postoperatif ağrıya neden olmaktadır. Bu durum iyileşmeyi, günlük yaşam aktivitelerine dönüşü, anne-çocuk bağını ve anne psikolojik iyilik halini olumsuz etkileyebilir. Sezaryen operasyonu sonrası ağrı yönetiminde en güncel yaklaşım multimodal analjezi yönetimidir. Opioid veya opioid olamayan analjeziklerin rejyonel yöntemlerle kombine edilerek uygulandığı bu yaklaşımla opioid tüketimi azalır ve opioide bağlı yan etkiler önlenir. TAP bloğu sezaryen operasyonu sonrası postoperatif ağrı tedavisinde yaygın olarak kullanılan rejyonel blok yöntemlerinden birisidir. Bu çalışmada sezaryen operasyonu hastalarında farklı TAP blok tekniklerinin postoperatif etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Bu çalışma için, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun 02.05.2024 tarihli 2024/06-02 sayılı etik kurul onayı alındı. Bu çalışmaya, elektif şartlarda, genel anestezi altında, TAP blok uygulanmış, sezaryen operasyonu olan, ASA<4, 18-45 yaş arası 105 hasta dahil edildi. Hastalar anterior, lateral ve posterior TAP blok grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Postoperatif VAS skorları, ilk ek analjezik uygulama zamanı, toplam tüketilen analjezik miktarı, antiemetik ihtiyacı, hastanede kalış süresi, komplikasyonlar ve anestezistin blok uygulama süresi kaydedildi. Blok grupları arasında demografik veriler ve preoperatif özellikler açısından anlamlı bir farklılık bulunmadı. Posterior TAP blok grubunda diğer gruplara göre VAS skorları, toplam tüketilen analjezik miktarı, antiemetik ihtiyacı ve hastanede kalış süresi anlamlı olarak düşükken; ilk ek analjezik ve antiemetik uygulama zamanı ve anestezistin blok uygulama süresi anlamlı olarak daha uzundu. Sonuç olarak sezaryen operasyonu sonrası postoperatif ağrı yönetiminde posterior TAP blok tekniğinin diğer TAP blok tekniklerine göre daha etkili olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: TAP, sezaryen, postoperatif ağrı

The increasing prevalence of cesarean operations worldwide can result in moderate to severe postoperative pain. This situation can adversely affect recovery, the resumption of daily activities, the bond between mother and child, as well as the mother's psychological well-being. The contemporary approach to pain management following cesarean surgery is multimodal analgesia management. This strategy integrates the use of both opioids and non-opioid analgesics with regional techniques, aiming to minimize opioid consumption and mitigate related side effects. Among the commonly utilized regional block techniques for postoperative pain management after cesarean operations is the TAP block. In this study, the postoperative effectiveness of different TAP block techniques was compared in patients undergoing cesarean surgery. For this study, ethical approval was obtained from the Ethics Committee of Fırat University Faculty of Medicine, dated 02.05.2024 with the approval number 2024/06-02. A total of 105 patients aged 18-45 years, who were ASA <4 and underwent elective cesarean surgery under general anesthesia with TAP block applied, were included in this study. Patients were divided into three groups: anterior, lateral, and posterior TAP block groups. Postoperative VAS scores, the time to first additional analgesic administration, total analgesic consumption, need for antiemetics, length of hospital stay, complications, and the duration of block administration by the anesthetist were recorded. No significant differences were found among the block groups regarding demographic data and preoperative characteristics. In the posterior TAP block group, VAS scores, total analgesic consumption, need for antiemetics, and length of hospital stay were significantly lower compared to the other groups; however, the time to first additional analgesic and antiemetic administration and the duration of block administration by the anesthetist were significantly longer. As a result, we believe that the posterior TAP block technique is more effective than other TAP block techniques in managing postoperative pain following cesarean surgery. Keywords: TAP, ceserean, postoperative pain
Evaluation of postoperative analgesia in cesarean deliveries with tap block applied
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon