GÜVENLİK GÖREVLERİNİN ÖRGÜTSEL ADALET ALGILARININ İŞ MOTİVASYONLARINA ETKİSİ - Bulut, Mesut; Altungül, Oğuzhan (Bilal ÇANKIR, 2022)
[TR] Çalışma Elazığ ili Fırat Üniversitesinde görev yapan güvenlik görevlerinin örgütsel adalet algılarının iş motivasyonlarına etkisi amacını taşımaktadır. Çalışmanın evrenini Fırat Üniversitesi Fırat Üniversitesinde görev yapan güvenlik görevleri oluştururken, örneklemi ise Elazığ ile sınırlı olmak koşuluyla Fırat Üniversitesinde çalışan 182 güvenlik görevlileri oluşturmuştur. Çalışmaya katılan güvenlik görevlilerinin örgütsel adalet ve iş motivasyonlarının incelenmesi amacıyla kişisel bilgi formu ve “Örgütsel Adalet Ölçeği ve Motivasyon Ölçeği” kullanılmış olup, istatistiki program sayesinde oluşturulan frekans ve yüzde analizleri yapılıp, ikili gruplarda t testi, çoklu gruplarda ise varyans analizi (Anova), ayrıca gruplar arasındaki farklılıkları bulmada TUKEY testinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak; Fırat Üniversitesinde görev yapan güvenlik görevlilerinin medeni durumlarının, yaşlarının ve çalışmaları yıllarının örgütsel adalet ve iş motivasyonlarına etkisi olmadığı görülmüştür. Eğitim durumuna göre; kurumdaki yöneticilerin mezuniyet durumu lise olan özel güvenlik görevlilerine karşı dağıtımsal adalet ve adil işlem yapma yönünden adaletli davrandığını söylenebilir. İş motivasyonuna bakıldığında üniversite mezunu güvenlik görevlilerinin araçsal motivasyonları lise mezunu çalışanlara göre daha fazla olduğu görülmüştür. Özel güvenlik görevlilerinin örgütsel adalet algılarının iş motivasyonları arasında düşük düzeyde de olsa olumlu yönde etkiler olduğunu söyleyebiliriz.

The aim of the study is the effect of organizational justice perceptions of security duties working at Fırat University in Elazig on work motivations. While the universe of the study was composed of security officers working at Fırat University, the sample consisted of 182 security officers working at Fırat University, on the condition that it was limited to Elazig. Personal information form and "Organizational Justice Scale and Motivation Scale" were used to examine the organizational justice and work motivations of the security guards participating in the study, Frequency and percentage analyzes created by the statistical program were performed, t test in paired groups, analysis of variance (Anova) in multiple groups, and TUKEY test were used to find the differences between groups. As a result; It has been observed that the marital status, age and working years of the security guards working at Fırat University have no effect on organizational justice and work motivation. According to educational status; It can be said that the administrators of the institution act fairly towards the private security officers whose graduation status is high school in terms of distributive justice and fair dealing. . Considering the work motivation, it was seen that the instrumental motivation of the university graduate security officers was higher than the high school graduate employees. We can say that the organizational justice perceptions of private security officers have positive effects on their work motivation, albeit at a low level.
THE EFFECT OF SECURITY DUTIES ON PERCEPTIONS OF ORGANIZATIONAL JUSTICE ON WORK MOTIVATIONS