Investigation of plasma concentrations after topical administration selamectin in sheep and goats - Baykalır, Burcu Gül; Dağoğlu, Gürdal (My University, 2014)
Selamektinin koyun ve keçilerde etiket d ı ş ı kullan ı lmas ı n ı takiben plazma konsantrasyonu vefarmakokinetik parametrelerinin belirlenmesi amac ı yla yap ı lan bu çal ı ş mada 1 ya ş ı nda di ş i 12 adetkoyun ile 12 adet keçi kullan ı lm ı ş tı r. Her iki gruba tek doz 12 mg/kg selamektin (Stronghold® %12240 mg) topikal olarak uygulanm ı ş tı r. 35 günlük süre boyunca farkl ı aral ı klarla kan örnekleri al ı nm ı şve gerekli analizler yap ı lm ı ş tı r. Selamektinin plazma konsantrasyonu yüksek bas ı nçl ı s ı v ıkromotografisiyle ölçülmü ş tür (HPLC). Analizler sonucunda ortalama plazma konsantrasyonu,plazma maksimum konsantrasyon (Cmax), e ğ ri altı nda kalan alan (AUC), ortalama kal ı ş süresi(MRT) ve plazma maksimum konsantrasyona ula ş ma süresi (Tmax) koyunlarda s ı ras ı yla1427.27±90.52 pg/mL, 4.78±0.61 ng/mL, 810.35±115.95 ng.saat/mL, 10.86±0.89 gün ve 72 saat;keçilerde ise 1195.03±70.81 pg/mL; 3.27±0.52 ng/mL, 664.42±72.62 ng.saat/mL, 10.46±0.74 günve 72 saat olarak belirlenmi ş tir. Sonuç olarak, selamektinin koyun ve keçilere topikal olarakuygulanmas ı halinde plazma konsantrasyon düzeyi, Cmax ve AUC de ğ erlerinin koyunlarda keçileregöre daha yüksek bulundu ğ u (P<0.05), MRT ve Tmax de ğ erleri aras ı nda ise önemli bir fark olmad ı ğ ı(P>0.05) tespit edilmi ş tir.
Keywords: Veterinerlik