Misoprostol ile oksitosin ve metilergobasin maleat kullanımının doğumun üçüncü döneminin süresine ve kan kaybına olan etkilerinin karşılaştırılması - Sapmaz, Ekrem; Bulgan, Esra; Ay, Gül (My University, 2002)
Amaç: Doğumun üçüncü döneminde kulla¬nılan 800 mcg misoprostol/PO ile 10 İÜ oksi¬tosin ve 200mcg metilergobasin maleat/IM'in doğumun üçüncü döneminin süresine ve ktrı kaybı üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması. Yöntem ve Gereçler: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın, Doğum Bölümüne başvuran 70 gebe randomize prospektif, tek kör çalışma programına alındı. Bebek doğurtulduktan sonra kord . klemplendi ve çalışma grubundakilere (Gl) 800 mcg/PO misoprostol, kontrol grubun-dakilere (G2) 10 İÜ oksitosin ve 200 mcg me¬tilergobasin -maleat intramuskuler uygulandı. Doğumun üçüncü dönemine ait özellikler (kan kaybı: Plasentanın doğumundan önce (mi), doğumundan sonra (mi)), üçüncü dönemin sü¬resi (dk), araştırıldı. Yan etkilerin değerlendi¬rilmesi için ateş, titreme, bulantı, kusma, ishal, tansiyon arteryel takibi kord klemplemesinden sonra 24 saat boyunca her saat bakıldı. Ateşin 38 °C nin üzerinde olması anlamlı kabul edildi (Ateş<38 °C=0p; ateş>38 °C= İp) ve ayrıca titreme, bulantı, kusma, ishal ve tansiyon arter-yel değişiklikleri için (Sistolik > 150 mmHg; diastolik >100 mm Hg=lp, küçükse =0p) de nominal skala (yok=0p,var=lp) oluşturuldu. Bulgular: Altmış altı vakada çalışma ger¬çekleştirildi. Plasentanın doğumundan sonra görülen kan kaybı grup l'de 57±6 mi iken grup 2'de 161±87 mi, doğumun üçüncü döneminin süresi grup l'de 5.7±1.5 dk iken grup 2'de 18±5 dk bulundu (p=0.001, Student's t testi). Ateş grup l'de 33 vakada (%100) grup 2'de 4 vakada (%12) (RR=8, p=0.001, Fisher's exact test), titreme grup l'de 33 vakada (%100) grup 2'de 9 vakada (%27) görüldü (RR=3.7, p= 0.001, Fisher's exact test). Toplam kan kaybı grup l'de 31 vakada (%93) grup 2'de 23 vaka¬da (%70) 500 cc'nin altında idi (RR=1.3, p= 0.001, Fisher's exact test). Sonuç: Doğumun üçüncü döneminde 800 mcg/PO misoprostol kullanıldığında, doğumun üçüncü döneminin süresi, plasentanın doğu¬mundan sonraki kan kaybı 10IÜ oksitosin ve 200 mcg/EVI metilergobasin maleat'a göre an¬lamlı olarak azalır. Ateş ve titremede ise an¬lamlı artışa neden olur. Ancak gerek kan kay¬bını azaltması, gerekse depolanma ve uygula¬ma kolaylıkları nedeniyle oksitosin ve meterjin kullanımına seçenek olabilir
Keywords: İleriye dönük çalışma; Doğum sonrası kanama; Gebelik sonucu; Oksitosin; Tek kör metot; Rastgele kontrollü çalışmalar; Misoprostol; Metillergonovin