FARKLI EGZERSİZ UYGULAMALARININ; RENALAZ, DOPAMİN, EPİNEFRİN, NOREPİNEFRİN SEVİYELERİNE ETKİSİ - BAĞ, MEHMET FIRAT (Fırat Üniveristesi, 2022)
Araştırmanın amacı sekiz haftalık farklı egzersiz uygulamalarının renalaz, dopamin, epinefrin ve norepinefrin gibi biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. Çalışmaya Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde okuyan, sağlık için spor yapan 18-22 yaş arası sağlıklı 80 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar rastgele kontrol grubu, aerobik egzersiz grubu, anaerobik egzersiz grubu ve kuvvet egzersiz grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu herhangi bir egzersiz programına dahil olmamakla birlikte, diğer gruplara belirlenmiş olan egzersiz uygulamaları 8 hafta süresince haftanın 3 günü uygulanmıştır. Tüm katılımcılardan araştırmadan önce ve sonra dinlenik durumda kan örnekleri alınmış ve analiz edilmiştir. Alınan kan örenklerinde renalaz, dopamin epinefrin ve norepinefrin seviyeleri tespit edilmiştir. Verilerin analizi için SPSS paket program kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Analizler sonucunda aerobik egzersiz grubunun ön-son test değerleri arasında renalaz, dopamin, epinefrin ve norepinefrin seviyelerinde, anaerobik egzersiz grubunun, renalaz, dopamin, epinefrin ve norepinefrin seviyelerinde, yine kuvvet egzersiz grubunun renalaz, dopamin, epinefrin ve norepinefrin seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmaların olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, egzersizin renalaz, dopamin, epinefrin ve norepinefrin seviyeleri üzerinde anlamlı farklılıklar oluşturduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Renalaz, Dopamin, Epinefrin, Norepinerfrin,

The aim of the study was to determine the effects of different exercise practices applied regularly for eight weeks biochemical parameters such as renalase, dopamine, epinephrine and norepinephrine. Eighty healthy students between the ages of 18-22, who study at Van Yuzuncu Yil University, do sports for health participated in the study. Participants were divided into 4 groups randomised as control group, aerobic exercise group, anaerobic exercise group and strength exercise group. Although the control group was not included in any exercise program, the exercise practices determined for the other groups were applied 3 days a week for 8 weeks. Resting blood samples were taken from all participants before and after research analyzes were performed. Renalase, dopamine epinephrine and norepinephrine levels were determined in the blood samples taken. SPSS package program was used for analysis of data. The level of significance was accepted as p<0.05. As a result of the analyses, the pre-post test values of the aerobic exercise group include renalase, dopamine, epinephrine and norepinephrine levels, the anaerobic exercise group's renalase, dopamine, epinephrine and norepinephrine levels, and norepinephrine levels of the strength exercise group. Statistically significant differences were found in renalase, dopamine, epinephrine and norepinephrine levels (p<0.05). Consequently, significant differences were detected in the renalase, dopamine, epinephrine and norepinephrine levels of the exercise. Key words: Exercise, Renalase, Dopamine, Epinephrine, Norepinephrine
Different exercise applications; effect of renalaz, dopamine, epinephrins, norepinephrins on levels
Keywords: Spor