Grelin hormonunun keşfi: Araştırmaları ve klinik uygulamaları - Aydin, Suleyman (My University, 2007)
Son zamanlarda keşfedilen oreksijenik hormon olarak da bilinen grelin; insan ve hayvanlarda beslenmeyi stimule eder ve büyüme hormonu salgılatır. Bitkilerin parankima hücreleri de dahil olmak üzere diğer pek çok dokudan sagılanan grelinin asıl üretimi midede olmaktadır. Açlık halinde kanda yüksek miktarlarda bulunmakta olup, yemek yeme ile miktarı azalmaktadır. Grelin; yemek yemeyi, besin kullanımını, enerji kullanımını ve iştahı düzenlemektedir. Bu derlemede grelin hakkındaki son bilgiler, grelinin yapısı, tarihçesi, fonksiyonu, vücuttaki dağılımı, hastalıklardaki değişimine ve olası klinik uygulamalarına yoğunlaşılacaktır.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji