DOLU SAVAKLAR ÜZERİNDE OLUŞAN AKIM ÖZELLİKLERİNİN SAYISAL ANALİZİ - ÖZDEM, MÜCELLA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Yapılan bu çalışmada, dolusavağın su giriş kısmı 3/3, 2/3, 1/3 ve dik olarak tasarlanıp, bumodeller h=2m, h=10m, ve h=18m su yükseklikleri için incelenmiştir. Materyal olarak bir CFDyazılımı olan Fluent programı kullanılmıştır. Hem 12 model arasında emniyet yönünden ön planaçıkan model belirlenmiş hem de CFD yazılımlarının avantaj ve dezavantajları aktarılmıştır.Birinci bölümde, çalışmanın kapsamı, dolusavaklar hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde, dünya çapında CFD yazılımları ile yapılan araştırmaların literatür incelemesiyapılmıştır.Üçüncü bölümde, dolusavakların hidrolik hesapları hakkında bilgi verilmiştir.Dördüncü bölümde, kullandığımız CFD yazılımı, Fluent hakkında bilgiler sunulmuştur.Beşinci bölümde, çalışmada kullanılan modeller, modellerin sınır şartları, işletme şartları,sayısal modellemeler aktarılmıştır.Altıncı bölümde, yapılan çalışma sonucunda elde edilen hız ve basınç değerleri verilmiştir.Yedinci bölümde, yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar aktarılmış ve modeller içerisindeemniyetli yönde kalması ile Model 1 ön plana çıkmıştır.Anahtar kelimeler: Dolusavak, CFD, Fluent, Ogee, VOF, Sayısal Modelleme, Sayısalanaliz
Numerical analysis of flow characteristics formed on spillway
Keywords: İnşaat Mühendisliği